Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

tisdag 2 december 2014

En slags självmordsbombare (uppdaterad

En ny slags självmordsbombare har identifierats i Norra Afganistan. En fågel som utrustats med en mindre sprängladdning samt kamera och gps identifierades i måndags. Polis i den lilla staden fattade misstankar mot den antennförsedda fågeln och sköt ner den varvid den exploderade:
 Provincial Police Chief, Abdul Nabi Ilham, told American news channel NBC that police had noticed the antenna and decided to shoot. He said that the bird exploded upon being shot and "suspicious metal stuff" had been scattered around the surrounding area.
He told CBS: “We are gathering all the stuff, but (we have) found parts of what looks to be GPS and a small camera.”
Detta rapporterar The Independent om idag. En video på fågeln kan ses HÄR. Oroligheterna i Afganistan har tilltagit under de senaste veckorna, men det ser vi knappt skymten av i media i vår skyddade del av världen.

Jag slipper helst sådana fåglar på mina pass.

Tillägg: Ornitologiska föreningen dementerar det hela och  påpekar att det rör sig om en sändarmärkt fågel av den hotade arten kragtrapp. Det framgår av en video att GPS-sändaren som satt på fågelns rygg är märkt med adresser och telefonnummer till ECCH (Emirates Center for Conservation of Houbara), en grupp som sysslar med den här typen av skyddsarbete. Magnus Hellström på SOF:
– Det låter väldigt besvärligt att sätta en bomb på en kragtrapp. Fåglarna är inte radiostyrda och väljer att flyga vart de vill. Det skulle vara dyrt, ineffektivt och dåligt.
Avslutningsvis konstaterar Magnus:
– Jag kan inte låta bli att tycka att det finns en komisk underton. Samtidigt är det synd eftersom varje enskild individ är betydelsefull i områden där de här fåglarna har blivit ovanliga. Jag tror att den här händelsen beror på okunskap och rädsla.
Så är set naturligtvis. I en miljö där precis vad som helst kan vara förståminerat är en bombförsedd fågel inget otänkbart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar