Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

måndag 24 november 2014

Två osannolika jakthändelser - och dålig journalistik

I helgen har två olika helt osannolika jakthistorier snurrat omkring i nyhetsbevakningen och på sociala medier.

Den första handlar om en man som slängde ett bouleklot på en älg för att skrämma bort den från trädgården. Älgen var en sådan där äppleälg som vi väl alla sett i trädgårdar en eller annan gång. När mannen, som för övrigt heter Leif precis som jag, kastat iväg klotet bar det sig inte bättre än att det träffade älgen rakt i huvudet och den föll omkull. Mannen och hans hustru kollade till älgen och den visade sig vara död.

Denna berättelse startade som ett radioinslag på Jakt och Jägares hemsida och har sedan fångats upp av gammelmedia och spridits vidare, inte minst genom en kort TT-artikel.

Den andra, minst lika konstiga berättelsen, handlar om ett förstenat rådjur. Ursprungskällan är danska Ekstrabladet som i en intervju med Tommi Poulsen skriver:
- Jeg får et opkald fra godsejeren, der fortæller, at der står noget råvildt ude på marken uden at bevæge sig. Hvis der er frygt i sådanne dyr, så stikker de jo af, så jeg var ikke i tvivl om, at den fejlede noget.
- Da vi kommer derud, var der et eller andet fuldstændig galt. Den reagerede slet ikke. Den stod bare med hovedet mellem benene, og først da jeg rører den, så begynder den at bevæge sig lidt. Det var som om, at den sagde 'hvad fanden sker der?'
Djuret fälldes alltså efter att markägaren såg ett knepigt rådjur ute på ett fält varvid han ringde en jägare som gick ut och avlivade det. Nu kommer vi till en viktig sak. När nyheten sedan återgavs i svensk media, Kvällsposten/Expressen till att börja med, så har det helt plötsligt kommit att handla om jakt Kvällsposten skriver:
 Det var under en jakt nära Silkeborg i Danmark i oktober som det mystiska rådjuret upptäcktes.
 Men någon jakt det var det definitivt inte frågan om ifall man bemödar sig att gå till ursprungskällan som uppger at der slet ikke var tale om en jagt.

Vad lär vi oss av detta? Jo försök alltid hitta fram till ursprungskällan om du är intresserad av något du läst eller hört. Jag vet inte riktigt varför Kvällsposten både i ingress och inledning av sin artikel tillför uppgiften att det skulle röra sig om en jakt när det inte gjorde det... Det ligger dock nära till hands att anta att det rör sig om rent slarv till följd av högt arbetstempo och dålig redaktionell kontroll av artiklarnas fakta innan de går i tryck.
________________________
Tillägg: Torsten Mörner beskriver samma beteende hos älgar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar