Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

torsdag 13 november 2014

Jakthataren försöker få bort grytjakt i år igen

Alliansen var som helhet tämligen jaktvänliga. Men det hindrar inte enskilda ledamöter från att lämna in vilka motioner om helst. Till exempel så har (fp) ledamoten Birgitta Ohlsson ännu en gång lämnat in en motion om förbud mot grytjakt. Svensk Jakt rapporterar:
Nyligen lämnade Birgitta Ohlsson in en motion till riksdagen. I motionen skriver hon om grytjakten och att den bör förbjudas.
Så här står det i motionen: ”Grytjakt är en grym företeelse som går ut på att jakthundar ska lära sig att driva ut räv ur gryt eller markera var grävlingar gömmer sig. Hundar tränas på levande grävlingar. Det finns heller inga lagar för hur djuren ska behandlas. Trots att de inte är vilda utan befinner sig i fångenskap omfattas de inte av djurskyddslagen.”
Svensk Jakt fortsätter artikeln med att beskriva effekterna av ett förbud mot grytjakt.

Nu är inte detta första gången Ohlsson motionerar mot grytjakt. Snarare är det en årligen återkommande ritual vilket Daniel Ligné tidigare uppmärksammat.Nu är Ohlsson såklart inte ensam om denna åsikt. Den delas av allianskollegan Jan Ericsson (m) från västergötland. Men frågan är partiöverskridande. Robinsonkändisen Jan Emanuel Johansson (s) skrev en snarlik motion 2005. Åsa Domej gjorde detsamma. De som driver frågan hårdast och faktiskt uttalat sig aktivt mot grytjakt är (mp) och (v).

Jag undrar just om någon av belackarna någonsin varit med på en träning med grythundklubben. Det är extremt välordnat och någon direkt kontakt mellan grävling och hund kan inte förekomma. Däremot skäller hunden ordentligt och rätt aggressivt. Grävlingen däremot brukar ta det rätt lugnt, har till och med varit med om att den somnat... Så dramatiskt upplever grävlingen själv situationen.

1 kommentar:

  1. Och de som träffat grävlingens ägare vet att dessa sköts exemplariskt och behandlas väl...

    SvaraRadera