Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

fredag 14 november 2014

Älgjaktspremiär måndag eller lördag? Såhär tycker läsarna (och forskningen)!

När skall älgjakten börja?
Jag ställde frågan i förra veckan och har fått in ett gäng svar. Anledningen till frågan var att det övervägs att flytta älgjaktspremiären till en lördag istället för den traditionella måndagen. Såhär fördelade sig rösterna:
Lördag: 46%
Måndag: 38%
Spelar ingen roll: 11%
Fredag: 3%
Det är med andra ord jämt skägg.

Min gamle far ringde mig när han läst den ursprungliga nyheten om att det fanns en politisk diskussion kring vilken dag älgjakten bör starta. Han hade såklart åsikter. Han menade att orsaken till att älgjaktspremiären nu är satt till en måndag har sitt ursprung i att folk på hösten är ute i skogen och plockar svamp. Så för att minska konflikten jägare vs svampplockare sattes den till en måndag. Kanske stämmer det.

Forskningen visar dock en sak med stor tydlighet. Människan av idag är allt sämre på att över huvud taget besöka naturen. Mängden besök i naturen har minskat stadigt de senaste 30 åren. Därtill har syftet med besöken förändrats. Förr var det vanligt med vandring eller skidåkning med ryggsäck på ryggen. Idag är besöken i naturen mer specialiserade, det är riktade aktiviteter. Ofta organiserade, ibland avgiftsbelagda. Intresset för själva naturen och det som finns däri minskar.

Sedan är ju frågan vilken natur folk besöker när de är ute. Det är ganska lätt att svara på. Det är bara att gå till Lisa Hörnstens avhandling om människans utnyttjande av naturen (Outdoor recreation in swedish forests). En avhandling som lite tillspetsat visar att 95% av alla besök i naturen sker i 5% av sveriges natur. Då är det tillrättalagd natur mindre än 6 km från närmsta tätort vi talar om. Resten av sveriges natur är i princip obesökt undantaget en och annan natur/friluftsitresserad samt jakträttsinnehavare och markbrukare.

Vi kan med utgångspunkt i detta sluta oss till att för det rörliga friluftslivets del spelar det mindre roll om älgjaktspremiären sker en måndag eller en lördag. Möjligen undantaget tätortsnära skogar, men där måste man ändå ta särskild hänsyn vid jakt...
____________
Jag kommer att återkomma till det här med jakttider på älg. Men då med fokus på när jakttiden bör avslutas.
Stay tuned!

2 kommentarer:

  1. Angående friluftsliv: Frugan menade på att friluftsliv för många stadsbor i dagens läge, är en promenad till Bertilssons stuga vid Delsjön och att där inta en lättare måltid.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sorgligt nog tror jag att hon är inne på rätt spår.

      Radera