Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 26 november 2014

Designtjuven avslöjar sig själv: Knv1 är en kopia på F1!

Jag har några gånger skrivit om Jaktkits kniv knv1. Jag tycker att det är ett uppenbart exempel på designstöld där man kopierat Fällknivens F1 rakt av i Kina och satt sitt eget namn på. Jaktkits ägare erkänner i olika forumdiskussioner att designen inte är unik men vidhåller att det inte är ett plagiat. Här hittar ni två tidigare texter om just jaktkit knv 1 och att det är en F1 kopia (text 1, text 2).

Jag kollar till Jaktkit med jämna mellanrum. Inte för att köpa för det gör jag inte från företag jag anser utnyttjar andras renommé genom att stjäla formgivning, mer för att bevaka om det dyker upp något mer intressant. Och det har det gjort. Kolla på bilderna nedan, det första är screenshots av knv1:
Därefter följer nyheten. Jaktkit har börjat sälja särskilda kydexskidor till just F1. Kika på bilden nedan och försök hitta någon som helst skillnad mellan den och bilden ovan, ja utöver bakgrundsfärgen då vill säga. Det skall alltså röra sig om olika knivar där kniven ovan, knv1, inte är en kopia på den nedan, F1.

Sedan kan det noteras att jaktkits ägare (svartfot brukar han kalla sig i forumsammanhang) skrivit att de inte använder sig av kydex utan:
ett kompositmaterial som har MYCKET stora likheter med Kydex
Vidare:
Men eftersom vi vill vara säkra på att den information vi ger till kunden är korrekt har vi valt att inte använda dessa namn (registrerade varumärken), då materialen mycket väl kan vara köpt av någon av deras konkurrenter med likvärdiga material men under annat namn. 
Jag blir faktiskt näst intill mållös av fräckheten. Men mest irriterad och arg. Det är därför jag lyfter fram det. För den som är intresserad av en kydexskida till sin F1 så tycker jag att det är bättre att vända sig till någon av hantverkarna runt om i landet som tillverkar just kydexskidor. Rogers custom kydex sheats är en sådan men det finns fler. Vill man tillverka en själv, vilket inte är så svårt, så kan man köpa material på knivmaterial.se. Nedan ett par bilder på  Rogers skidor till F1, bilderna är länkade från hans hemsida:


7 kommentarer:

 1. Ganska skamlöst kopierat och dessutom väldigt genomskinligt. Att han ens bemödar sig med att argumentera mot. Men han tjänar väl pengar på det och då är det antagligen mer förtjänstfullt att ha ett rymligt samvete.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar funka. Han har ju sålt slut på batchen knv2 han tog in...

   Jag har för övrigt försökt hitta någon köpare av knv1 som är villig att skriva några rader om den. Men de kommer inte riktigt fram. De jag hittat har i samtliga fall gjort sig av med kniven vilket väl säger en del om dess kvalitet...

   Radera
  2. http://laddstationer.blogspot.se/2013/02/dagens-nej-vi-har-inte-kopierat-nagot.html

   Radera
 2. Att man ens får för sig att köpa en så uppenbar kopia för en så hutlös summa. Själv köpte jag en ESEE 4 efter din recension av 3an och är hel nöjd med den. Och den var inte många hundra dyrare än dessa kopior.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, än är den siste godtrogna konsumenten inte född. Eller hur var det nu igen?
   Jag känner fortfarande att ett bra test skulle vara att prova F1, Knv1 och en kinakopierad F1 sida vid sida, moment för moment. Sedan skulle det vara kul att strippa ner Knv1 för att se om den har samma dolda brister som de kinakopierade F1-orna (se: http://lipoptena.blogspot.se/2013/11/syns-inte-finns-inte-om-kinakopiors.html)

   För övrigt kan jag grattulera dig till ESEE 4-an. Det verkar vara en väldigt bra kniv. Är själv nöjd med 3-an och den rejält mycket större 5-an. Hade funderingar på en 4-a också men det dök upp en kul Böker som tog den platsen.... Skall se när jag får tid att skriva om den.

   Sedan sätter du fingret på det riktigt märkliga. Priset. Jag förstår inte att folk köper brandade no-nameknivar för typ 800 kr när man kan få riktigt bra saker för bara ett par hundra till.

   Radera
 3. Men så finns det jakttidningar som gynnar sådan här handel. Eller vad sägs om Jakt&Jägares recension av Knv1?
  http://www.jaktkit.com/attachment.php?id_attachment=17

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det känns väldigt mysko att inte ta upp det uppenbara i att det är en kopia. Sen tycker jag personligen det är svårt att hålla skärpan på 440 stålen får bryna den kina fällkniven jag har rätt ofta om man jämför med morakniven med sandviks rostfria, som används till samma saker.

   Radera