Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 26 november 2014

Agria, skador och vildsvin

Jag skulle tro att Agria gör det dels för att minska skadorna och dels för att få reklam/vårda sitt varumärke men i helgen som gick var det dags igen. En artikel om alla de faror våra jakthundar utsätts för när de lever sitt liv som just det de är framavlade till - jakthund.

Det må vara hur det vill med det men nu finns i alla fall en osignerad TT-artikel publicerad i kvartssidesformat i en mängd tidningar (gammelmedia inklusive SVT). Källan uppges vara Agria, jag har sökt på Agrias hemsida utan att hitta något nytt pressmeddelande som tar upp detta, men de kanske har en sändlista och så lägger de upp sådant på hemsidan lite senare. Vad vet jag?

Den nu aktuella artikeln fokuserar på vildsvinsorsakade skador. Och visst, vildsvinen är farliga, men de är också många och det läggs väldigt många jakttimmar på dem. Kanske skulle mer tid läggas på förberedelser. I artikeln kan man bland annat läsa:
-På framför allt jämt- och gråhund som används till älgjakt kan man ibland se att frambenet svullnat av överansträngning. Men jägarna har blivit bättre på att förbereda sina hundar inför jakten, säger Per Zetterström på Veterinärkiniken i Kalmar.
 Man kan  läsa mer om att hålla hunden i form här. Men hur är det egentligen med skadorna? Agria, som försäkrar ca 40% av sveriges hundar tillhandahåller statistik över skador, statistik som folk (inte minst jakthatare)  älskar att missbruka.
Bland övriga djur/vilt skulle jag tro att huggormar räknas in men jag är inte helt säker.
Samtidigt som Agria verkar vila minska mängden skadade hundar så har man agerat märkligt. Tidigare så fanns det tre vildsvinsvästar som var godkända och innebar att  om hunden skadades trots väst så slapp ägaren med Agriaförsäkring både fast och rörlig självrisk. Nu har man minskat så att det bara är en enda väst som är godkänd. Det känns mer som en avtalsfråga där Agria inser att de kan tjäna mer på ett visst agerande än på altruism. För det skall man inse, Agria är ett vinstdrivande företag som omsätter massor med pengar varje år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar