Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

torsdag 16 oktober 2014

Kartor och torn, namn och pass

Som så många andra jaktlag så har vi på min hemmamark namn på våra pass. Namnen är i några fall gamla (tex torpruiner), i andra fall hänger de samman med naturföreteelse eller kanske någon händelse eller en ägare.

Just nu har Urban tagit på sig att pricka in namnen på en karta. Det är väldigt bra för oss som är inflyttade och inte vuxit upp med namnen och platserna. Nedan är ett utsnitt på mitt korr på den karta Urban skickade härom dagen. Eftersom Urban är kartintresserad så använder han riktig GIS-programvara och inte något bildbehandlingsprogram för att framställa kartorna. Det gör att det blir enkelt att ändra pass och gränser från år till år beroende på vad som händer och sker med våra arrenden och marker.
Hur gör ni med era pass?
Ger ni dem nummer eller får de namn?
Är det gamla namn som bevarar markernas historia eller är det nya namn?

4 kommentarer:

 1. Vad roligt att du skrev detta inlägg! Jag satt själv på pass i går (på tornet i Solsvängen) och funderade att skriva ett inlägg (i min dåligt uppdaterade blogg) om just våra olika pass och torn.

  Vi har namn på våra torn och pass, många av dem kan idag vara svåra att förstå. Transformatorn har t ex inte många av oss sett till, den försvann på 40-talet. Tornet vid björken saknar din björk men namnet lever kvar. För att inte tala om markpasset vid Vita grind. Tittar man noga finns resterna kvar av en vit bräda.

  Nej, jag får nog ge mig ut och dokumentera några av våra pass och tornbi helgen. Kanske det blir ett inlägg framöver :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, namnen är allt lite av ett kulturarv.
   Några av våra:
   Passet "stubben"... Tja, den stubben ruttnade bort för 25 år sedan.
   Murahôlet säger sig själv.
   Ållahagen, ha det har inget med "ollning" att göra utan det är en hage med ekar (och ekollon).
   Kvarnen vet ingen var den ligger för den ligger just inte vid någon kvarn, men när man säger "Bertils nackskott" så fattar alla. Det var nämligen där Bertil sköt en kalv rakt uppifrån på mindre än en meters håll.....

   Det är trevligt när alla dessa små historier tillåts leva kvar genom passnamnen. Landskapet fylls med små berättelser och anekdoter. Så jag tycker att du gör helt rätt, dokumentera och skriv!

   Radera
 2. Ja, det är verkligen intressant med namn. Vi har ett område där det finns en 4-5 pass med intressanta namn. Ett kallas Etchershalsen, som ingen riktigt vet varför det kallas på det viset. Det finns en gård som har kallats så, men marken där passet står har aldrig tillhört denna. Passen brevid dessa kallas Stenhare och Stenarsängen, och som namnet antyder så är det tämligen stenigt där. Nästa pass kallas av någon anledning Lortbotten, varför vet jag ej, då det inte direkt är så lortigt. Jag tror att en anledning till att så många pass i området är namngivna istället för numrerade är att en person som länge var jaktledare, och som var något originell, bodde och verkade just i det området.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul namn att fundera över.

   Radera