Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

torsdag 9 oktober 2014

Att synas - varselkläder vid jakt och FN blått

Snart börjar älgjakten och jag har den senaste tiden jagat jaktkläder till ungarna. Eftersom de växer fort så var det begagnat som gällde. Jag fick tag på två olika ställ via ett par jaktgrupper på FB. Det ena, ett grönt ställ i storlek 128 till grabben, har ett orange band i en axelficka. Det andra (som jag för övrigt övertog från Mikael Jägares grabb) var till stora delar orange. Jag har orangea toppluvor till båda ungarna. Eftersom jag inte kommer att gå med hund under älgjakten utan får nöja mig med att sitta i torn så kommer jag att ha orange halsduk och gul mössa, i övrigt antagligen mitt goretexställ från SwedTeam.

På den svenska marknaden har vi som sagt de gula och de orangea jaktkläderna. Där har även börjat dyka upp enstaka rosa. Pinewood har några plagg, tex detta:
När man jagar klövvilt i sällskap är faktiskt synbarheten A och O. Själva färgen är mindre intressant, det enda som räknas är faktiskt synbarheten och därmed säkerheten. Själv har jag en orange väst när jag går med hund.

Som gammalt skyddsombud har jag intresserat mig lite för säkerhet. På mitt jobb har det varit lite motigt, många tycker att de varselfärgade plaggen är obehagliga eftersom de har ett stort inslag av syntetmaterial (helt enkelt för att hålla färgen). Vid jakt spelar det mindre roll, där gäller det att människor ser andra människor. FN har tagit fasta på detta i valet av sin azurblå nyans FN-blått:
Färgen är delvis vald för att den syns bra i alla klimat och väder. Detta har det Nya Zeeländska företaget Stoney Creek tagit fasta på när de lyfter in FN-blått som ny varselfärg för jakt i sitt sortiment:
Det blir intressant att se om den kommer att introduceras på fler plagg och om den hittar över till oss.

Kuriosa: min första kånkenryggsäck, som jag nog fick lanseringsåret 1978, var i färgen FN-blå (Fjällrävens färgkod 525 UN blue). Jag har fortfarande kvar den, den ligger uppe i fjällstugan och används emellanåt när jag bara skall vara ute några timmar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar