Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 13 augusti 2014

Vargen och hönan

Igår avslog länsstyrelsen i Skåne LRFs förnyade ansökan om skyddsjakt. Vargen har vid två tillfällen slagit totalt 36 får i trakten av Vittsjö. Härom sistens tog den en höna inne på en gård dagtid vilket fångades på bild:
Bilden är länkad från Jakt&Jägare.

Såhär motiveras det hela:
”Frigående höns är utsatta för predation av ett flertal rovdjursarter. Angreppet går därför inte att jämföra med angrepp på inhägnade tamdjur.”
Det jag funderar över är om man skulle kunna tillämpa §28 i jaktförordningen om en höna tagits. Hade lantbrukaren, när hen såg vargen med hönan i käften, kunnat skjuta vargen och slippa misstanke om grovt jaktbrott?

Personligen så tror jag, lite beroende på vem som får fatt i ärendet, att det finns en risk att skjutningen i en sådan situation faktiskt skulle klassas som grovt jaktbrott. Jag misstänker att man utifrån proportionalitetsprincipen skulle anse att hönans värde är så ringa i förhållande till vargens att djurägaren i så fall borde avstått att utnyttja §28. Möjligen kan frågan komma i ett annat ljus om det skulle röra sig om en rar höna från en genbanksbesättning av en utrotningshotad lantras. Men jag är tveksam eftersom det ekonomiska värdet av genbankshöns är ytterst litet i jämförelse med det värde vargar tillmäts.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar