Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

fredag 15 augusti 2014

Skillnader i användadet av hörselskydd

Jag har som så många andra jägare tinnitus. Mer på höger än på vänster öra. En typisk bullerskada som härrör från lite väl många rockkonserter när jag var i 20-års åldern. Så här i efterhand tycker jag att jag var helt dum i huvudet som inte skyddade mig bättre. Men när jag var 20 kände jag mig odödlig. Idag snarast tvärt om. Och idag använder jag ALLTID hörselskydd vid jakt och skytte. Och det är jag som väl var inte ensam om.

Länstidnignen Östersund hade följande glädjande artikel härom dagen, jag citerar den i princip i dess helhet:
I dag kan det ses som en självklarhet att man använder hörselskydd när man jagar eller står på skjutbanan. Men det är inte allt för länge sedan som många faktiskt struntade i att skydda sina öron. Enligt en studie som gjordes 1995 framkom att 90 procent av jägarna i studien aldrig använde hörselskydd vid jakt.
– I dag har de flesta någon typ av skydd, sedan kanske inte alla sätter på dem när det behövs, säger Ralf Junvald.
Han jobbar som audionom och som återförsäljare av formgjutna hörselskydd som placeras inne i örat. Han säljer skydd till de som jobbar i bullriga miljöer som musiker, industriarbetare och lärare – och så till jägare.
– Jag har märkt av en väldig ökning på jaktsidan, framför allt är det den unga generationen jägare som kommer till mig. Det finns en annan medvetenhet i dag jämfört med tidigare, och så uppmärksammas det kanske i media på ett annat sätt, säger han.
Totalt har cirka 17 procent av Sveriges befolkning någon form av permanent hörselnedsättning. På äldre jägare med dålig hörsel kan man ofta i hörseltest se om de är höger- eller vänsterskyttar; högerskyttar har sämre hörsel på vänster öra och vice versa.
Ljudnivåer från 140 decibel och uppåt räknas som direkt skadliga för örat, men även lägre ljud kan vara skadliga. Grovkalibriga vapen ligger ofta på över 160 decibel när man mätt ljudnivåer två meter från bössan.
Spelar det någon roll om man köper billiga eller dyra hörselskydd?
– Själva dämpningen och skyddet skiljer egentligen inte så länge du väljer skydd som är tillverkade för att användas vid jakt, men vill du ha fler funktioner får du betala mer, säger Ralf Junvald.
Till exempel saknar ofta billiga hörselkåpor aktiv medhörning, något som finns på dyrare varianter och på formgjutna hörselskydd.
– Sedan kan den aktiva medhörningen skilja mellan olika skydd. På dyrare hörselskydd är riktningshörseln bättre. Du hör inte bara ljuden utan kan även höra från vilket håll de kommer.

3 kommentarer:

  1. Jag använder alltid hörselskydd. .aktiva medhörande peltor..då dämpningen är snål för skytte med studsare så kompletterar jag med propp på bana. Ser ofta på bilder i jaktpressen att kåpor saknas vilket är märkligt..och jag känner många som slarvar med skydd vid jakt. Har i min ungdom skjutit ak-4 utan kåpor massor av gånger..minns att det tjöt rätt bra i öronen efter en eldstrid..inget vidare.

    SvaraRadera
  2. rejält bullerskadad, när jag var liten fick jag följa med Far till skjutbanan, satt på vallen bakom skttarna, sedermera vid 14-års ålder började jag själv skjuta, hörselskydd fanns ej på den tiden, "man vänjer sig". I hemvärnet likadant inga hörselskydd. på sjuttiotalet när jag var på varven och jobbade då hade hörselskydden gjort sitt intåg.

    SvaraRadera
  3. Väldigt viktigt att använda hörselskydd eftersom ett impulsljud kan leda till permanenta hörselskador. Hitta ett hörselskydd du trivs med!

    SvaraRadera