Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

måndag 25 augusti 2014

Radioaktiva vildsvin i Tyskland

Det är 28 år sedan Tjernobylolyckan. I Sverige fick mängder med skjutet vilt kasseras då de hade för höga bequerellhalter. Som kompensation infördes vårjakt på råbock i delar av landet. Det är i stort set det enda vi nu har kvar som direkt påminner oss om Tjernobylolyckan. Bilden nedan är från strålskyddsmyndigheten och visar hur cecium 137 halten i älgkött förändrats över tid sedan Tjernobylolyckan.

I Tyskland är saken annorlunda. Skogsaktuellt berättar om en tysk studie:
Trots att olyckan i Tjernobyl hände för 28 år sedan, innehåller många tyska vildsvin för höga halter av radioaktiva ämnen för att kunna ätas.

Vildsvinen äter bland annat svamprötter i vilka radioaktiva ämnen lagrats. I studien som omfattade 586 vildsvin, hade nästan tio procent för höga halter av radioaktiva ämnen för att kunna konsumeras.

Enligt tysk lag måste den radioaktiva nivån ligga under 600 bequerel per kilo kött, för att vara dugligt.

Problemet väntas inte försvinna på länge då det radioaktiva ämnet, Cesium har en halveringstid på 30 år. Detta betyder att förekomsten av det radioaktiva ämnet endast har halverats på 30 år. Det innebär att hälften av det Cesium som läckte ut efter olyckan fortfarande kommer att finnas i marken i ytterligare 30 år, skriver PigProgress.

1 kommentar:

  1. nja, eftersom det är halveringstider vi pratar om kommer mängden nu befintligt Cesium halveras på 30 år. Det har gått ca 1 halveringstid sedan olyckan ägde rum, det innebär att det om 30 år är kvar ca 25% av den ursprungliga Cesiummängden...

    SvaraRadera