Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

torsdag 14 augusti 2014

Och vi klagar över våra jaktmarksgränser...

...men det är inget mot situationen i gränsområdet mellan Tajikistan och Kazakstan. Gränsen mellan de båda länderna är oklar och ändras emellanåt efter de löpande förhandlingar som ständigt pågår. Därtill skall man vara medveten om att länderna har insprängda territorier i varandra. Se kartan nedan där jag med gult markerat exempel på detta:
När nationsgränserna är oklara blir det såklart problem. Som för de tre kirgiziska björnjägare som härom sistens hamnade i strid med tajikiska gränsvakter varvid en jägare dödades och de övriga arresterades. TT rapporterar:
En kirgizisk jägare sköts ihjäl och två greps av tadzjikiska gränsstyrkor i lördags, rapporterar den tadzjikiska nyhetssajten Asia-Plus.
Männen ska till häst ha trängt in på tadzjikiskt territorium nära byn Dzjirigatal och skjutit en björn när de ertappades av soldaterna. Tadzjikiska myndigheter hävdar att kirgizerna öppnade eld först.
Skärmytslingar längs de omstridda gränserna runt den centralasiatiska Ferganadalen, där tre forna Sovjetrepublikers territorium slingrar sig runt varandra, är inte ovanliga.
I början av juni dödades en man och ett tiotal skadades efter att soldater blandat sig i en meningsskiljaktighet om en vattenledning till en tadzjikisk enklav. Och sedan någon vecka ska kirgiziska gränssoldater ockupera en tadzjikisk helig plats nära staden Tjorkuh, rapporterar den tadzjikiska radion Ozodi.
— Lokalbor har svårt att veta var gränsen går och kan ibland av misstag hamna på fel sida om gränser som ibland också flyttats i samband med demarkationsförhandlingarna. Oroligheterna beror på att bara hälften av gränsen är klarlagd, säger konfliktvetaren Rasul Avazbek uulu till det kirgiziska nationella tv-bolaget KTRK.
Gränskonflikterna förvärras av att centralmakterna är svaga i de avlägsna bergsområdena mellan Kirgizistan och Tadzjikistan, där i stället klaner och smugglare är inflytelserika.
Så illa är det inte i Sverige även om strider om rätten till jakt ibland kan få löjligt stora proportioner på sina håll...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar