Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

lördag 28 juni 2014

Rovdjursföreningen motverkar genetisk förstärkning av den svenska vargstammen

Inom en tämligen kort tidsperiod har två av avkommorna från det genetiskt viktiga "tivedenreviret" fällts. Den första i samband med skyddsjakt uppe i gränsområdet mellan Jämtland och Dalarna. Den andra i Norge.

Detta är såklart olyckligt, men det blir ofrånkomligt. Närområdet till Tiveden, dvs Värmland-Närke hyser extremt stora vargstammar. Det är nästan så att man kan prata om att området är överfullt. Detta gör att valparna från Tivedenreviret tvingas gå långt för att etablera egna revir, och då hamnar de lätt i renbetesland eller i Norge. Denna situation hade såklart inte uppstått om Rovdjursföreningen ställt sig bakom en jakt på varg inriktad på att plocka bort, låt säga 2/3 av reviren i Värmland. Givetvis de revir som har sämst genetisk status. Men genom att ständigt överklaga såväl licensjaktsbeslut som skyddsjaktsbeslut har Rovdjursföreningen minskat möjligheterna för Tivedenparet att sprida sina gener.

Starkt jobbat Rovdjursföreningen.

Som vanligt på Rovdjursföreningens FB sida så kan folk inte hålla sig utan går långt utanför vad moral och etik tillåter. Denna gång gäller det hets mot folkgrupp eftersom vargen som fälldes i dalarna/jämtland fälldes med hänsyn till rennäringen. Här är ett skärmklipp från diskussionen:
Jag tycker at det är skrämmande att gruppmedlemmarna tillåts skriva på det viset. Hade Rovdjursföreningen haft för avsikt att framstå som seriösa skulle de omedelbart radera liknande uttalanden samt blockerat den som skrev så. Allt annat kan tolkas som att det är Rovdjursföreningens officiella ståndpunkt som ventileras. Detsamma gäller alla de extremt hårda påhopp som tillåts.

1 kommentar:

  1. Det är bara en repris av trettiotalet...
    En självklar utveckling när man har vargen som favorit.

    SvaraRadera