Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

söndag 29 juni 2014

Almedalsveckan och jakten

Nu pågår Almedalsveckan i Visby. Detta ger en god möjlighet att pejla av huruvida något av partierna ämnar agna med valfläsk som lockar jägare eller ej.

Jägareförbundet är på plats och arrangerar inte mindre än tre olika seminarier:
Särskilt seminariet "det vilda valet" är jag nyfiken på. Det verkar spännande. Såhär beskrivs det:
Beskrivning av evenemanget
Jakt och viltvårdsfrågor: rovdjursförvaltning, jaktlagsutredningen, älg- och vildsvinsförvaltning, jaktens roll som ekosystemtjänst och jägarnas roll i samhället. Moderator Mattias Olsson, politisk redaktör Norrköpings tidningar, ställer frågor till riksdagspolitiker.
Utökad beskrivning av evenemanget Se även TV Almedalen
Medverkande:
Eskil Erlandsson, landsbygdsminister, Centerpartiet. Helén Pettersson, riksdagspolitiker, Socialdemokraterna. Ulf Berg, riksdagspolitiker, Moderaterna. Nina Larsson, riksdagspolitiker, Folkpartiet. Helena Leander, riksdagspolitiker, Miljöpartiet. Irene Oskarsson, riksdagspolitiker, Kristdemokraterna. Josef Fransson, riksdagspolitiker, Sverigedemokraterna. Lena Olsson, riksdagspolitiker, Vänsterpartiet.
Skall se om jag inte kan se det live. Annars får jag försöka rota fram ett referat i efterhand. Jag kommer att försöka hitta uttalanden om jakt, skytte, varg mm för de olika partierna. Om jag inte skriver om dem denna vecka så lägger jag in dem i min kommande genomgång av de olika partierna. En genomgång som kommer att täcka in alla relevanta partier, från bubblare som (F!) till de gamla etablerade. En för var dag. Fokus är såklart jakt, vapen/skytte och varg/rovdjur.

Vad gäller Almedalsveckan så har jag inte kunnat hitta några uppgifter om att Jägarnas Riksförbund skulle vara på plats. Antagligen har de någon eller några representanter där men saknar kapacitet att arrangera något eget. Noterar även att rovdjursföreningen inte heller står uppsatt som arrangör för något seminarie eller annan aktivitet. Naturskyddsföreningen, sveriges skickligaste lobbyorganisation, står som arrangör eller medarrangör för inte mindre än 44 olika arrangemang... Jag noterar dock att de allra flesta av dessa är mycket relevanta och att inget av dem i rubriken tar upp vare sig jakt eller varg/rovdjur. Inte ens blyet finns med i rubriksättningen. Med lite tur ser vi nu efter Mikael Karlssons avgång en politik från Naturskyddsföreningen som inte är fullt lika konfliktbetonad utan som fokuserar på vad man faktiskt kan åstadkomma. Det vore bra och det skulle kunna hämta upp lite av det gigantiska förtroendetapp SNF fått i jägarled, dvs bland 300.000 potentiella medlemmar.

Hur som helst. Jag tycker att det blir en spännande vecka. Denna första veckan på min semester.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar