Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

måndag 16 juni 2014

FB som hot mot jaktens framtid

Var bara tvungen att skriva av mig efter en massa idiotinlägg i några olika FB grupper:

Jag hade skitit i hur folk jagade och vilka jaktbrott de begick om det inte var så att det riskerar att drabba mig. Hur då kanske någon tänker? Jo om jägare på lätt tillgängliga sociala medier slirar det allra minsta på vad som är tillåtet och inte så kommer vi på sikt att urholka det stora folkliga stöd jakten idag uppbär. Inte minst Lotta och Leif jagar har ökat förståelsen för jakt enormt. Och det beror inte minst på att de visar upp en tämligen ödmjuk attityd.


Om vi jägare t.ex. använder vapenlampor i tid och otid, skjuter vuxna rävar utanför jaktsäsong och visar bilder på det, visar de värsta bilderna på fällda djur med ögon som hoppat ur skallen efter avfångning, uppmanar till SGT (även om det skulle vara på skoj) etc så kommer vi att urholka det stora förtroende vi just nu har. Det gör att oförstående människor med inflytande kommer att göra det svårare för oss i framtiden vilket är rätt dumt. Vi upplever redan lite av det pga urbaniseringen, men det kan bli OÄNDLIGT mycket värre, se bara på Holland. Tänkt tex på att v och mp vill förbjuda grytjakt, införa blyförbud och förbjuda jakt på flygande fågel.


Det är alltså rejält osmart, ja faktiskt direkt korkat, att göra avkall på etiken bara för att man befinner sig i en FB grupp där snacket går eller man skriver på fyllan.


Vill man tex visa bilder på djur man fällt för att man med rätta är stolt över det, jamen var lite smart då. Lägg djuret till rätta, visa inte tarmar som hänger ur buken på en räv som fått en v-max i bålen. Visa inte mer blod än nödvändigt, alla vet redan att det förekommer blod i samband med jakt men man behöver inte spä på folks fördomar i onödan.


Om du nu har en lampa på bössan samt tillstånd att använda den så kan du väl vinkla bössan så lampan inte syns, den går trots allt att tolkas som ett bevis på jaktbrott. Det kommer bara leda till att vi i samband med den pågående jaktlagsutredningen (inte minst i den kommande remissrundan) kommer att möta fler krafter som vill inskränka våra möjligheter till jakt.


Alltså: är du intresserad av jakt och vill fortsätta jaga i framtiden, tänk då på hur du visar upp den jakt du bedriver. Tänk på vad du skriver. Och fundera över hur det som du skriver eller säger låter om det lyfts ur sitt sammanhang. För det har ni väl sett? Hur vi systematiskt granskas och all möjlig och omöjlig skit dyker upp på de mest konstiga platser som belägg för jägarkårens uselhet och dåliga moral.


Kort sagt. Var lite smart när du snurrar omkring på sociala medier.


7 kommentarer:

 1. Veldig bra innlegg, og liker din blogg. I tillegg synes jeg vi som jegere også bør redusere "intern" kritikk. Vi utøver jakt på ulike sett, som oftes med høy moral. Skytes det feil i andres øyne må det være lov å posere stolt med et flott trofee eller et kjøttfult bytte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt riktigt. Skall nog ta mig en funderare på det där med intern kritik. Samtidigt får vi inte backa för att påpeka när man ligger lite för nära eller över gränsen för det tillåtna.

   Radera
 2. Tack Leif
  Kunde nästan tro du hade läst mina tankar, är en blivande pensionär med ett brinnande jaktintresse sen 50 är tillbaka. Med i dom sociala medierna FB och Instagram bl.a och har upplevt desamma som du, vart har etiken tagit vägen.Med dagens tekniska tillbehör som jaktkamera, viltkamera GPS,radio, belysning m.m. så är det så otroligt viktigt att vi presenterar våra villebråd, hundar, jaktkamrater på ett snyggt sätt, så att dom icke jaktintresserade skall känna behöva olust inför ett jaktmotiv eller text för att kunna använda det som ett motargument vid debatter som handlar om jakt o jägare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi är nog många som känner så.

   Jag har funderat en del men igår var det något som fick mig att ta bladet ifrån munnen och skriva av mig. Jag försöker personligen hålla en hög etisk nivå. Både här och ute i verkligheten. Jag vill att vem som helst skall kunna kika in och intresseras, inte skrämmas eller äcklas. Samtidigt skall man vara medveten om att den oförståelse urbaniseringen medför är svår att möta. Jag beskrev en gång hur man flår och tanar en iller. Det är den blogpost som jag fått flest hot och mest kritik för. Samtidigt kunde varenda bonnunge för 100 år sedan flå småvilt, i synnerhet ekorrar.

   Radera
 3. Jag är fullständigt med dig, ibland vill man skryta lite men som du skriver tänk efter innan och hoppa över detaljerna, spara dessa till polarna i jaktstugan.

  SvaraRadera
 4. Världens mest citerade publikation om jaktens etik och moral, skriven redan för 70 år sedan. Den här skall jag också vid tillfälle ta upp i ett inlägg på facebook där din krönika också publicerats.

  "Every good hunter is uneasy in the depths of his conscience when faced with the death he is about to inflict on the enchanting animal." But death is necessary for hunting. As Ortega y Gasset says, "one does not hunt in order to kill; on the contrary, one kills in order to have hunted."

  Boken, eller i alla fall översatta valda delar, borde snudd på ingå i jägarexamen!

  http://www.bokus.com/bok/9781932098532/meditations-on-hunting/

  SvaraRadera
 5. Bra inlägg! Det finns tyvärr alldeles för många jägare som har alldeles för lite innanför pannbenet och det bidrar tyvärr till att minska stödet för jakt hos den breda allmänheten. Det är bra och nödvändigt med debattinlägg som visar att jägare inte är en samling mindre vetande grottmänniskor. För som du skriver härovan så har den ökade urbaniseringen medfört att många numera ser jakten som något främmande och skrämmande, och att då lägga bränsle på brasan och elda på fördomarna är bara dumt och onödigt.

  SvaraRadera