Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

tisdag 24 juni 2014

Avlivning av djur i egen djurpark inte skäl nog för vapenlicens

Expressen rapporterar om en djurparksägare som vill få licens på ett skjutvapen för att avliva tamdjur. Detta beviljas inte så han går hela vägen med överklaganden. Han tycker nämligen att det är inhumant och dyrt att ringa in veterinär för att ge spruta:
– De här dödssprutorna är jag en fullständig motståndare till. Ett skott dödar djuret på en sekund - med en spruta tar det flera minuter. Det är väldigt plågsamt, säger han
– Att sedan veterinären skulle ta flera tusen för att åka hit med en dödsspruta, det är inte det tungt vägande skälet, utan det är jag är motståndare till detta
Mannen har hästar, går, getter, kaniner och höns.

Reglerna för avlivning av tamdjur med vapen har jag kikat på tidigare. Notera att det är frågan om att bedöva djuret med ett skott, inte avliva det. Jag vet inte om djurparksägaren förstått det. Såhär kan reglerna  sammanfattas såhär, de är lite knepiga:

Art
Bedövning
Distans
Nöt
Klass 3, hagel
Klass 1, E100: 2800 J (skadade djur 3700 J)
Tackor, lamm, getter, kid
Klass 4, hagel
Klass 1
Baggar, bockar
Klass 3, hagel
Klass 1
Gris
Klass 3, hagel
Klass 1
Galtar 12 mån +
Klass 2, hagel
Klass 1
Häst
Klass 4, hagel
Klass 1, min cal .30, 11,7 g kula
Hund
Klass 4, hagel
Klass 2, hagel
Katt
Klass 4 (E0: 70 J), hagel
Klass 3, hagel

Bedövning avser skott i huvudet/hjärnan. Vad gäller hagel så finns kraven närmare specificerade till hur tung och grov laddningen skall vara.

Distansavlivning avser skott i bröstet. Som synes är kraven inte helt självklara för jägaren som kanske vill använda sitt jaktvapen. Varför får man skjuta en älg med sin 6,5x55 men inte en förvildad häst? Man får skjuta björn och stora vildsvinsgaltar med 6,5x55 men inte en shettlandsponny! Varför får man skjuta rådjur med 222 rem men inte förvildade får och getter? Varför man inte följer den vanliga jaktammunitionsklassningen utan hittar på en massa speciellt krav kan jag inte riktigt förstå... T.ex. definierar man i varje förekommande fall att kulan för klass 1 skall vara expanderande. Men det måste den ju, annars hamnar den inte i klass 1 oavsett om den uppfyller vikt och energikraven...

4 kommentarer:

 1. Sedan kanske det finns andra skäl till att han inte får ha vapen också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jajjemän. Det kan mycket väl ligga annat bakom. Annars kan man tycka att en jägarexamen vore den enklaste vägen för honom att gå, det verkade inte som om han hade någon sådan.

   Eller så kan han köpa en slaktmask för 1000 kr och lite olika patroner med olika laddning för de olika djurslagen. Det är ju lagligt och kräver ingen licens.

   Radera
 2. Slug borde väl duga, men det står inget om det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Borde gå alldeles utmärkt. Men som sagt, finns inte med i föreskrifterna....

   Radera