Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 11 juni 2014

Är du förberedd på en olycka vid jakt?

Jag har periodvis varit skyddsombud på mina arbetsplatser. Ibland har jag varit skyddsombud för hela arbetsplatsen och ibland tillfälligt skyddsombud på utlokaliserade projekt. Det är ett intressant uppdrag som nästan helt handlar om förebyggande åtgärder. Att se till att ingen skall komma till skada. Men det handlar också om att se till att det finns rutiner när något händer.

Jakt är en farlig sysselsättning. Vi handskas med livsfarliga verktyg. Vi handskas med djur som i fel situation kan vara dödligt farliga. Frågan är i vilken utsträckning vi förbereder oss på detta.

På ett sätt förbereder vi oss formellt genom att de svenska jägarna har en gedigen grundutbildning. Jägarexamen. Många har fått grundläggande säkerhetstänk i fråga om vapen befäst i det militära (dock inte jag, jag är totalvägrare). Våra moderorganisationer arbetar ständigt med säkerhetsfrågor, så sent som härom året synkroniserade samtliga svenska jakttidningar ett specialnummer om säkerhet vid jakt.

Det säger sig självt att vissa jaktlag arbetar hårdare med säkerheten än andra. I dagarna fick jag via FB nys om ett som utarbetat ett mycket bra policydokument för vad man skall göra som olyckan är framme. Jag tycker att det är så bra att de flesta i princip kan kopiera det rakt av till sitt jaktlag. Självklart får man justera en del småsaker, men överlag är det väldigt väl formulerat. Ni finner det HÄR.Nedan är ett skärmklipp på delar av dokumentet:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar