Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

fredag 23 maj 2014

Säl, två trista nyheter i dagens flöde

Idag har det poppat upp två olika nyheter som båda handlar om säl i mitt flöde.

Den första är att WTO nu avgjort vad som gäller vid  handel med sälprodukter, eller rättare sagt om EUs förbud mot handel med sälprodukter är legitimt eller ej. Det är det. SvD skriver:
En drygt femårig handelstvist om sälförbud avgjordes till sist av Världshandelsorganisationen i Genève på torsdagen, då WTO:s högsta juridiska instans beslutade att EU:s importförbud av sälprodukter inte strider mot världshandelsreglerna.
Förbudet "är nödvändigt för att skydda den  allmänna moralen", heter det i utslaget. Jakten på sälar riskerar att bedrivas på så brutalt och oanständigt sätt att EU har rätt att nobba sälimport, enligt WTO.
Bakom förbudet påstås det ligga oro från EUs medborgare:
"Vi välkomnar beslutet eftersom det upprätthåller förbudet som införts efter genuin oro bland EU:s medborgare", sade EU-kommissionen i ett uttalande på torsdagskvällen. Kanadas handelsminister Ed Fast sade däremot att "EU:s sälförbud är ett politiskt beslut som inte har någon täckning i fakta och vetenskap".
Nu finns det en del övrigt att önska vad det gällde den omröstning som föregick förbudet, inte minst nordamerikanska djurrättsorganisationer satsade stora resurser på att driva fram förbudet. Vidare kan man i SvD läsa hur det hela påverkar Sverige:
För Sverige slutade sältvisten sämre än väntat. Det svenska undantaget måste nu bort "eftersom det inte är rättfärdigat", enligt WTO. Enligt det första WTO-utslaget får varken skyddsjakt för att bevara fiskenäringen eller begränsad handel fortsätta. Detta överklagades inte – och därmed gäller EU-förbudet nu även för Sverige. Skyddsjakt kan göras, men de svenska sälprodukterna kan inte längre säljas till EU.
Den andra nyheten rör just jakten på säl i Sverige. Svensk Jakt lyfter frågan om den planerade licensjakten på säl som verkar dra ut på tiden:
– De senaste åren har antalet sälar ökat och en licensjakt som utformas på liknande sätt som dagens regionala skyddsjakt hotar inte sälbestånden. Snarare kan det vara ett sätt att minska konflikten mellan sälarna och fiskenäringen som känner av ökade skador på fiskeredskap och fångster, sa Per Risberg, handläggare på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.
Men frågan har därefter fastnat hos departementet och någon licensjakt på säl har ännu inte införts. Och jakten kommer heller inte att införas innan valet i höst. Det beskedet gav riksdagsledamot Rune Wikström (M) i samband med Jägareförbundets Kustråds årsmöte på torsdagen.
Detta innebär att vi tills vidare får nöja oss med skyddsjakt på säl. Det kommer med andra ord att dröja innan jag får möjlighet att jaga högvilt på "min" ö i Bohusläns skärgård....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar