Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

söndag 11 maj 2014

Jaktetik och sociala medier

Blir rätt bekymrad när jag ser vissa bilder i flödet från några facebookgrupper jag är med i. Det är bilder (och uppdateringar) som ligger på gränsen etiskt och juridiskt.  Det är tre fenomen jag reagerat på under den senaste veckan:

1. På var och varannan bild från grisvak ser man lampor på bössorna. Är det så många som gör eftersök? Eller kan det vara folk som indirekt avslöjar utåt att de använder vapenlampor till skjutljus...

2. Flera bilder på skjutna rävar har publicerats. Det har inte rört sig om skyddsjakt vid hönsgårdar eller liknande utan rävar som fällts opportunistiskt vid annan jakt. I något fall har det rört sig om ren okunskap. I andra fall försöker skytten rättfärdiga det hela med att det skulle röra sig om årsvalpar. Jag tycker inte att argumentet håller då rävarna fått nya valpar nu. Fjolårsvalparna är typ 13 månader och kan mycket väl ha egna valpar. Jag tror inte att det var sådana djur som avsågs när skyddsjaktsmöjligheten infördes för ett par år sedan. 

3. Flera gånger har det skrivits om bävrar som skjutits i vattnet. Många av dem har inte bärgats efteråt. Det tycker jag är extremt olämpligt. Nu har jag inte jagat bäver men jag har tittat på och fotograferat en hel del bäver. Spontant tycker jag att det inte borde vara så svårt att vänta ut ett läge då bävern är på stranden istället. 

Det är en sak om det blir fel när man är ute och jagar. Men att skriva om det på sociala medier är stendumt!

1 kommentar:

  1. Håller med...har också reagerat på ett flertal inlägg...

    SvaraRadera