Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

måndag 5 maj 2014

Älg-soppan Linus reds än en gång

Ni kommer väl ihåg soppan kring älgen Linus. En tam 9-taggare som rymde från sitt hägn och sköts i höstas. Det uppstod en juridisk tvist kring hornen. Den slutade i att hornen tillföll skytten.

MEN.

Nu har det hela varit en vända i Hovrätten. Västerbottens-Kuriren skriver:
Christer Johansson överklagade beslutet till hovrätten, och i förra veckan kom beskedet att den upphäver beslutet från polismyndigheten att de beslagtagna hornen ska tillfalla jägaren. Jägaren ska också betala Christer Johanssons rättegångskostnader i hovrätten på 2 500 kronor.
Svensk jakt förtydligar:
Domstolen har inte tagit slutlig ställning till vem som har rätt till trofén utan bara prövat frågan om polisen gjort rätt i sitt beslag. I det avseendet har hovrätten kommit fram till att det inte är uppenbart att skytten/jägaren har bättre rätt till älghornet än hägnägaren. 
Jag är lite nyfiken på hur man resonerar egentligen. Är en älg i hägn vild eller tam? Är en förrymd tamälg vild eller tam? Om den är tam, får den då avlivas som älgar brukar avlivas eller är det de regler som finns för tamdjur som gäller vid avlivning? Vad hade hänt om skytten i samma ögonblick han fick beskedet att han skulle få behålla hornen valde att stycka upp dem och göra knivar av materialet? Vad hade hänt om älgen slagits av en varg och någon hittat hornet? Det finns många saker att fundera över i denna soppa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar