Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

tisdag 22 april 2014

Militär vs djur

För andra gången på mindre än en månad dyker förslaget om att sätta in militär mot oönskade djur upp.

Första gången av den 1 april på Hela gotland. Då rapporterades att pansar skulle sättas in mot rådjuren:
Detta då försvaret behöver öva mot rörliga mål, samtidigt som den växande rådjursstammen är ett ökande problem. På detta vis vill länsstyrelsen så att säga slå två flugor i samma smäll.
Förslaget tas emot med tacksamhet av LRF vars medlemmar drabbas av rådjurens framfart, och av Motormännens riksförbund som bekymras över det stora antalet rådjursolyckor på de gotländska vägarna.
Idag, som ju inte är första april utan den 22:e kan man i Expressen läsa om liknande planer från skåne:
 Förslaget går ut på att soldaterna ska få öva sig att skjuta skarpt med AK4 mot vildsvinen. Och samtidigt som soldaterna får skjuta mot levande mål blir vildsvinen färre.
AK4,  ja då är det åtminstone klass 1, alltid något. Vidare:
Major Ohlsson vill starta vildsvinsjakten med hemvärnet i liten skala. Tanken är att fyra befäl ska hålla i säkerheten. De ska leda en mindre styrka.
- Säg att man har fem eller sex skyttar vid en åtel och en eldledare. När sedan svinen kommer fram är dessa ganska högljudda. Men det är viktigt att ha vinden mot dig. Annars luktar de dig med en gång.
- Och då menar jag att om man har en eldledare som delar in så att varje skytt har sin sugga som är tillåten.
- Sen måste man ta ett beslut att avge eld vid ett tillfälle. Och den skytt som då inte har fritt fält får inte skjuta.
Kanske kan gruppen då fälla fyra fem djur vid en åtel. Och kanske kan man ta fem åtlar på en natt.
Landsbygdsminister Eskil Erlandssons kommentar:
 - Men så länge man har jaktlicens och rätt utrustning kan man komma överens om möjlighet till jakt, till exempel där problemen med vildsvin är särskilt påtagliga.
Man hade kunnat tro att det var en första aprilrepris, men det är det nog inte. Det verkar av allt att döma vara seriösa förslag. Eller ja, seriösa och seriösa. De rimmar inte i takt med någon del av jaktlagstiftningen.

3 kommentarer:

 1. Som varande hemvärnssoldat måste jag instämma, det är ett synnerligen ogenomtänkt och dumt förslag. Av väldigt många skäl, där beväpningen är det minsta. Det borde väl gå att hitta en hyfsad jaktpatron i 7,62*51 också.

  De måste fått solsting över påsk, majoren och friherren.

  SvaraRadera
 2. Tillägg: de menar kanske att vi ska öva strid i mörker, med närlys och varannan spårljus. Kanske nyttja ksp58B också, så det blir lite fart på grisarna.

  Mycket märkligt förslag, som ytterst får hemvärnsaktiva tycker är bra.

  SvaraRadera
 3. Jag måste tillägga att de första gångerna jag läste förslaget så läste jag faktiskt eldkastare istället för eldledare. Det hela kändes mycket surrealistiskt och jag fick väldigt märkliga och obehagliga bilder på näthinnan.

  SvaraRadera