Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

tisdag 15 april 2014

Mer om varg än lamm i påskveckan

Nu är det påskveckan, barna har ledigt. Påsken är den högtid på året då det äts mest lamm i sverige, men det är knappast lamm som det står om i tidningarna. Det är fortfarande ett jämt flöde med vargnyheter. 

Att vargen skapar stora känslor är ingen hemlighet.

För ett tag sedan föreläste sågverksmogulen karl Hedin i Dalarna om sin syn på varg. Han har tidigare varnat för att dagens förvaltning kommer att leda till mer tjuvjakt. Jag skulle tro att han gjorde detsamma på föreläsningen i Dalarna. Det intressanta var att en grupp vargvärnare hörde föredraget och valde att polisanmäla Hedin för stämpling till jaktbrott efteråt Jakt & Jägare skriver:
– Föreläsningen besöktes av en grupp människor som var där för att höra om han uppmuntrade till illegal jakt. De tyckte så och gjorde en polisanmälan. Men vi har inte funnit någonting som tyder på att han försökt förmå andra att begå illegal jakt, säger chefsåklagaren i Falun, Fredrik Skoglund.
Skoglund är förundersökningsledare och fortsätter:
 – Jag fick också ta del av den powerpointpresentation som Karl Hedin gjort under kvällen. Det finns ingenting som skulle styrka att han uppmanat till illegal jakt, utan han har istället talat om andra påverkansformer för att ändra vargpolitiken, säger Fredrik Skoglund
I Skärholmen har en varg jagats av en personbil:
 – Ambulansbesättningen hörde av sig vid 3.45 och sa att de trodde sig ha sett en varg i närheten av Österholmsskolan. De uppfattade det som att den här bilen åkte efter vargen. De i bilen kanske bara ville se en varg eller så ville de göra den illa, säger Per Wetterlind, befäl på Stockholmspolisens länskommunikationscentral.
För övrigt täcker Norran in vargproblematiken i vad som förefaller vara ett ambitiöst upplägg i sin papperstidning. på Nätet får man bara en lite vink:
 Ett imponerande djur som har en given plats i de svenska skogarna? Eller en plåga som dödar hundar och river renar och får? Knappast något djur väcker så starka känslor som vargen.
Efter vinterns turer om licensjakten har tonläget skruvats upp ytterligare. Och lokalt har Malå sameby fört en bister kamp mot den varg som tagit renar utanför Robertsfors.
Norran har tagit reda på vad renägare, jägare och naturvårdsorganisationer har att säga om saken och hur de ser på det djur som skapar sådana konflikter närhelst det visar sig.
Antagligen står där inte så mycket nyss för oss som följt frågan ett tag. Däremot kan det vara intressant läsning för de som inte gjort det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar