Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 2 april 2014

Dags för jakt på knubbsäl...

Läser i Jaktjournalen:
Stockholm (JJ) Naturvårdsverkar har nu tagit beslut om årets skyddsjakt på säl. Totalt får 110 knubbsälar och 290 gråsälar skjutas.

Enligt Naturvårdsverket behövs skyddsjakten för att minska skador och skydda det kustnära fisket. Beslutet om årets tilldelning innebär en ökning med 20 knubbsälar och 20 gråsälar.

Nytt för årets skyddsjakt är att inte bara yrkesfiskare får bedriva jakten från båt. Alla som genomgått säljaktsutbildning får numera också jaga från båt. Naturvårdsverket har också tagit bort kravet att högst hälften av de tilldelade sälarna per län måste skjutas innan 1 juli. Dessutom öppnas skyddsjakten på gråsäl också upp i södra Östersjön.

Skyddsjakttiden pågår från den 16 april fram till 31 december. Klass 2 vapen är tillåtet.
Att man genomfört förenklingen avseende skyddsjakten är ett led inför den framtida licensjakten på säl.  Det finns såklart ett aber, jag måste gå säljaktsutbildning först - åtminstone om jag vill jaga från båt. Vad gäller säl är det lite knepigt, ansvaret för sälar ligger på Myndigheten för hav och vatten men själva beslutet om jakt ligger på naturvårdsverket. Myndighetssverige i ett nötskal med andra ord. Själva beslutet kan läsas här, det viktigaste för min del är följande stycke:
Skyddsjakt får bedrivas av den som har jakträtt på områden som gäller för detta beslut. Tillstånd att bedriva skyddsjakt på allmänt vatten kan  sökas hos respektive länsstyrelse.
Så, då blir det att ta med 6,5-an, benstöd och varmintammo till ön nästa gång jag åker dit. Med lite tur ligger en liten knubbsäl på klipporna i strandbrynet på min mark...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar