Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

fredag 14 mars 2014

Namninsamling mot försämrad vapenlag

Här finns en namninsamling mot försämrad vapenlag. Såhär beskrivs den:
Sportskyttar och Jägare.

Sedan en tid tillbaka har politiker och myndigheter arbetat med att göra skärpningar i den redan så hårt skärpta vapenlagstiftningen.
Detta innebär att laglydiga, civila vapenägare inom kort blir bestraffade för de brott som kriminella personer utfört med illegala vapen.

Doris Högne Rydheim, rektor för Polishögskolan, har sedan slutet av mars 2012 utrett "Skärpningar i vapenlagstiftningen" enligt:
http://www.regeringen.se/sb/d/16005/a/189165
http://www.regeringen.se/sb/d/15630/a/189173.

Den skärpta vapenlagstiftningen kommer att träda i kraft under 2014 enligt:
http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Utskottens-dokument/Betankanden/Arenden/201314/JuU36/
Samt punkt nr. 45 enligt:
http://www.regeringen.se/content/1/c6/23/18/70/b24eea4b.pdf

Det är möjligt att man ämnar förbjuda civilt ägda vapen helt och hållet på lång sikt i Sverige, om utvecklingen fortsätter så här!

Vi hederliga och laglydiga Sportskyttar samt Jägare anser att:

*
Vi anser att utredningen och lagförslagen skjuter bredvid målet då de riktar sig mer på att reglera det civila jakt- och sportskyttet än mot de illegala vapenbrotten.

*
Lagförslagen som riktar sig mot att försvåra för den illegala vapenhanteringen är bra, men det är olyckligt att man vill lagstifta om begränsningar för sportskytterörelsen och jaktskyttet.

*
Förslaget till ny vapenlagstiftning måste lägga fokus på de illegala, insmugglade vapnen, och inte som nu fokusera på ytterligare restriktioner för sportskyttar och jägare.

Argument mot utredningen:

*
Det är bra att man tar krafttag mot illegala vapen. Dock är det sällsynt att legala vapen används - en utredning (Dr. Björn Hagelin 2012) uppskattar att endast 2 brott med legala vapen av civilt ursprung skedde per år 2000-2010.

*
När det gäller de vapentyper som utredaren föreslår förbud mot gäller till och med att det i tillgänglig statistik överhuvudtaget inte går att hitta några exempel på att sådana vapen med civilt legalt ursprung någonsin används i brottslighet.

Referenslänk: http://vapenfakta.se/forskning-och-statistik/vapen-och-brott/

*
De vapen som används vid brottslighet utgörs istället nästan uteslutande av vapen som smugglats in i landet, företrädesvis från Östeuropa (Brå 2012).

*
Utredningen - i strid med den forskning och statistik som finns tillgänglig - koncentrerar sig på laglydigas vapeninnehav är anmärkningsvärt. En utredning som hade utgått ifrån en rättvisande och vetenskapligt grundad bild av problemet hade sannolikt inte lagt fram något av de förslag som nu lagts.

*
Här finns en intressant genomgång av varför statistiken som ligger till grund för utredningen är missvisande på många punkter: http://www.dagensjuridik.se/2013/06/antalet-brott-som-begas-med-stulna-legala

Argument mot skärpt lagstiftning för civilt lagligt vapenägande:

*
Tillståndsgivningen är idag inte rättssäker, vilket visat sig med hur olika länsstyrelser tillämpar licensgivning och godtyckliga kriterier vid förnyelse. Lagförslaget är ytterligare ett steg i samma riktning.

*
Legala vapenägare är idag hårt reglerade och skötsamma eftersom man kan få indragen licens om man är inblandad i brottslighet. De behöver inte fler restriktioner då erfarenheten visar att systemet med omfattande licenskrav och effektiv vapenförvaring fungerar väl.
*

Nuvarande vapenlagstiftning innehåller gamla, otidsenliga begrepp som försvårar en tydlig, jämlik och juridisk rättssäker hantering av vapenärenden. Dessa måste justeras när lagstiftningen ses över, men saknas helt i utredningens lagförslag.

Avslutning:

*
Gå tillbaka till ritbordet och ta fram en bra vapenlag avseende legala vapeninnehav tillsammans med skytteorganisationerna och Svenska Jägareförbundet. Vi vill ha en vapenlag som är långsiktig, rättssäker och inte snabberedd. Tycker inte ni att det är rätt väg att gå?

*
Skärp gärna lagen för att stävja illegala vapen men det finns ingen anledning att skärpa reglerna för legala vapenägare. Åtgärder mot smuggling skulle exempelvis kunna väntas ha verkan mot den kriminella vapenanvändningen utan att ge några negativa effekter för laglydiga jägare och skyttar. Håller ni med om detta?

*
Förändrade regler riskerar att störa eller förstöra fritidsaktiviteter för landets sportskyttar och jägare. Tycker ni att det är rätt väg att gå eller hur ser ni på frågan?

*
Ligger det verkligen i tiden för ett modernt parti att okritiskt rösta igenom missriktade lagändringar som försvårar och på sikt riskerar ta död på fritidsaktiviteter med gamla anor och en stor folklig förankring?

M.V.H

Sveriges Jägare och Sportskyttar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar