Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

fredag 14 mars 2014

Gästinlägg: Skytte för jägare del 1

Den duktige skribenten Markus R återkommer här med en serie gästinlägg om skytte baserade på lite olika föreläsningar han hållit i ämnet. Så några fredagar framöver kommer ni att kunna fördjupa er i skytte med kulvapen på lite längre håll. Tanken är att det skall inspirera till träning som i sin tur ger färdighet och säkerhet vid jakten. Trevlig läsning!


Jag har inte varit jägare särskilt länge, jag är inne på slutet av min sjunde jaktsäsong. Det jag tidigt fastnade för var dock kulskyttet. Framförallt skyttet på lite krävande avstånd. Jag vet inte riktigt vad som gör det till mitt opium, men känslan av att vara väl förberedd, påläst och bemästra vind, avfyrning och rekylupptagning så bra att man kan höra klangen från den självmarkerande plåten 2 sekunder efter att man sett den dingla till och 3 sekunder efter smällen är klart beroendeframkallande. Att det sedan är otroligt nyttig träning inför jakten är en ren bonus. 


Jakten har gett mig flera nya vänner och en av dem är kursledare för jägarexamen. Han är egentligen inte så intresserad av skytte, särskilt inte med studsare. Han frågade om jag kunde tänka mig att hjälpa till med kulskyttedelarna av examensträningen. Det har fört med sig att han satt mig i kontakt med det studieförbund han jobbar för och de var även intresserade av föreläsningar om kulskytte. Detta var för dem helt nytt, det har inte funnits något sådant här tidigare men de var villiga att testa mig och se om det skulle bli något intresse.

Det har blivit två föreläsningar hittills, den första var inte särskilt välbesökt, det kom ett halvdussin nyfikna och vi hade en intressant kväll med mycket diskussioner. På grund av det något ljumma intresset trodde jag att konceptet skulle få ligga i träda, men efter ett par månader kom det en förfrågan från en lokalkrets i SJF om jag kunde köra en repris där.

Den andra föreläsningen var klart mer välbesökt, det var ett trettiotal intresserade och den lokala jaktbutiken var där med ett urval ur sortimentet. Jättekul att så många kom men samtidigt lite stressande. Prestationskravet blir ganska påtagligt, i alla fall för mig personligen. Det är omöjligt att veta vad deltagarna förväntar och om det jag har lyckats tillägna mig och vill förmedla räcker för att ge dem valuta för tiden.  Pirrigt.

Nästa inlägg kommer jag att berätta mer om vad jag vill förmedla på mina föreläsningar om skytte.

3 kommentarer:

 1. Tack för din veckas inlägg. Alltid lika intressant att läsa.
  Ha en bra helg!
  Majsan/

  SvaraRadera
 2. Trevligt att du kommer ihåg mig, det är ett år sedan sist. Och framförallt trevligt att du uppskattar det jag skriver.

  SvaraRadera
 3. Det här kan bli intressant! =)
  / Susanne

  SvaraRadera