Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 5 mars 2014

Mer om vapenlicenser - polisen struntar i reglerna

Frågan kring hur polisen hanterar vapenlicenser samt hur framtidens vapenlagstiftning kommer att se ut är återkommande ämnen här på bloggen liksom i flera av jakttidningarna. Många är exemplen på hur polisen successivt höjt kraven för att ge en licens på ett givet vapen, inte minst enhandsvapen för skytte. När jägarna har behandlats illa är det en bris i jämförelse med vad skyttarna får utstå, inte minst i län som Västra Götaland, Stockholm och Skåne. Men nu fick jag besked från en kompis att även jägarna börjar drabbas av polisens totala godtycke.

Min kompis har fått avslag på en ansökan om licens på en fjärde ljuddämpare. Om man har vapen i klass 1 och 2 kan man söka licens för ljuddämpare. Kompisens ljuddämpare skulle sättas på en sex-å-en-halva.Inget konstigt med det. Har själv tre ljuddämpare, en till varje klass 1 bössa, så jag förstår inte vad som var problemet för min kompis. Såhär skriver han på sin nystartade blogg:
Nu börjar det närma sig efter nästan 4 månaders väntan!
Licenserna börjar närma sig, med ett litet problem. Polisen vill inte ge mig licens på två dämpare till. Detta trots att jag bara har 2 sen tidigare och den ena har en polare ansökan på!
Ljuddämpare är en licenspliktig vapendel enligt vapenlagen. Så länge det rör sig om ljuddämpare till vapen i kalibrar som tillhör klass 1 eller 2 krävs ingen särskild argumentation eller bevisning såvitt jag kan utläsa av gällande allmänna råd. Gäller det klass 3 eller 4 är det en helt annan femma, där är det restriktiva regler som gäller. Alltså tror jag att min kompis inte kommer att ha några problem om han överklagar. Han kommer att få rätt. Men det är tragiskt att polisen inte gör rätt från början.

Summa summarum. Om du får avslag på en licensansökan så begär att polisen redovisar skriftligen vilken paragraf i lagen eller FAP-en som beslutet grundar sig på. Detta kan man kräva. Om det finns tveksamheter i uttolkningen av paragrafen så tveka inte att överklaga samt JO-anmäla.

2 kommentarer:

  1. Undra varför man krånglar så med ljuddämpare, det är väl bara att släppa dämparna fria.

    SvaraRadera
  2. Våldsmonopolet gör större skada än nytta. Så länge dessa ärenden hanteras av polisen/staten så kommer dom fortsätta tjäna pengar på att godtyckligt missbruka monopolet. Vi behöver ett parti som går till val på att skrota det statliga våldsmonopolet, samt vill göra det möjligt att köpa och inneha skjutvapen helt licensfritt, för det borde vara allas självklara rättighet att försvara liv och egendom. Däremot behövs en ny lag där VI(folket) kontrollerar statens beväpning.

    SvaraRadera