Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

måndag 3 mars 2014

Laddram

Jag har fått en del frågor på denna bild. Bilden föreställer alltså en laddram med fem patroner. Såhär skriver Wikipedia om laddramar:
Laddram är ett hjälpmedel att ladda patroner i ett gevär. Laddramen innehåller flera skott och gör att det går lättare och snabbare att trycka in ammunitionen än att trycka ner ett skott åt gången. Ett särskilt gevär där man har laddram är M1 Garand. Laddramar kan också användas för att fylla på Magasin.
 Det finns många typer av laddramar, den på bilden är försvarets laddram för de gamla armémausrarna i 6,5x55. Mycket smidigt sätt att hålla ordning på patronerna. Hade gärna haft ett par laddramar till utöver de jag har.

8 kommentarer:

 1. Laddramar är bre grejer, eller the shit som kidsen säger. Dyker upp på Tradera ibland men finns också på Stockholms Vapenfabrik, 25 kr för 5 st. www.stockholmsvapenfabrik.se

  SvaraRadera
 2. http://www.stockholmsvapenfabrik.se/zencart/index.php?main_page=product_info&cPath=74_75&products_id=365

  SvaraRadera
 3. Jag kanske skulle ha tagit vara på ett antal ur fars samlingar, men det mesta slängdes, såg inget värde i dem.

  SvaraRadera
 4. Jag har haft en hel drös med laddramar..ska kika i gömmorna...

  SvaraRadera
 5. Tack för respons. Har några läsare som nog blir glada för länken.
  Vild Mark, hittar du några du kan avvara så får du gärna ta med dig på söndag...

  SvaraRadera
 6. Iofs har jag svårt att förstå vad man skall ha dem till i dagens läge, de flesta bössor har ju löstagbart magasin och dessutom sitter kikaren eller rödpunkten ivägen. Kommer dock ihåg hur lätt det var att ladda Mausern när patronerna satt på ramar, speciellt när det var kallt, så underlättade det, man slappa att leta efter patroner och bli kall om fingrarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag använder de för att hålla ordning på patroner i fickan till/från jakt. Kunde lika gärna använda "baggen" eller något annat, men det är ett trevligt historiskt arv att använda laddram för att inte 6,5-ammon skall skramla i fickan.

   Radera
 7. Om jag hade vetat skulle du kunnat få flera kilo laddramar......

  SvaraRadera