Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

tisdag 25 mars 2014

Ibland är det svårt att förstå

Härom dagen började detta delas friskt på FB, jag länkar eftersom den redan är så spridd att de flesta med FB nog redan sett den:


Det är ett på många sätt intressant inlägg. Det speglar oerhört mycket i vårt samhälle.

För det första visar det hur kontroversiellt det kan vara med jakt .
För det andra visar det hur lite många människor vet om hur det fungerar med djur i stadsmiljö.
För det tredje visar det en allmän oro för vapen.

Samtliga punkter förstärks såklart av att killen antagligen fortfarande var berusad efter en natts festande. Den tredje punkten är för övrigt viktig för att förstå reaktionen. Det hela utspelade sig i Hjällbo, en av miljkonförorterna till Göteborg.

Onsdagen den 20 november skedde det en skjutning i Hjällbo. En kille i 20-års åldern sköts i båda benen. Det var den andra skjutningen på fyra dagar i Hjällbo. Det var skottlossning 54 och 55 i Göteborg på 11 månader. Så självklart reagerar Hjällbo-bor när de ser någon sticka ut en bössa ur rutan på en bil på en plats där man kanske inte ens får köra bil i vanliga fall. Därför har jag viss förståelse för reaktionen.

Däremot tycker jag att det är synd att folk, inte minst de som kommenterat filmen, har så dålig koll på vilket arbete som krävs för att hålla nere skadefågelmängden i städerna till en rimlig nivå. De som kommenterar reflekterar inte över att den halvätna hamburgare de slänger bredvid soptunnan är vad som gör att kommunala skyddsjägare faktiskt behövs. Men det är klart. Vill man inte se sammanhang så gör man det inte. Men då har vi som jägare ett ansvar att upplysa om det. Och just de kommentarer som försöker förklara vad jägaren gjorde är de som fått flest "likes", i flera fall hundratals till skillnad från de som upprört skriker "djävla idiot".

Hur som helst. Det är ett bra exempel på hur viktigt det är att vi jägare berättar för vår omgivning om djur och natur samt hur viktig jakten är för att det inte skall bli tokigt och direkt hälsovådligt.

1 kommentar:

  1. Det är vanligt med sura miner..men det är inte många som vill ha duvor och kajor i maten på uteserveringen..fiskmåsar på balkongen och fågelskit på bil och kläder.. Många fastighetsbolag betalar tusentals kronor för att slippa flygande skadedjur, på hyresgästernas begäran.

    SvaraRadera