Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

fredag 21 mars 2014

Gästinlägg: Skytte för jägare del 2

Markus andra gästinlägg i en serie om skytte för jägare. Tanken är att det skall stimulera er läsare att öva mer och prova att ta ut hållen lite när ni övar så ni lär er vilken kapacitet ni har och vilka begränsningar ni har.


Under några år har intresset för skytte på lite längre håll än vad vi traditionellt gör i Skandinavien ökat stort. Många jägare idag har jakten som en hobby de tillåter kosta en hel del pengar. Det finns samtidigt ett ständigt ökande utbud av utrustning med fantastisk kvalitet och prestanda som är alldeles utmärkt till både jakt och skytte. 
Den enda riktiga civila långhållsskyttetävlingen i Sverige, som genomförs årligen på Remmene militärskjutfält, var refererad i Vapentidningen 2011, Thomas Haugland har skrivit en artikelserie i samma tidning om långhållsskytte, Haugland är instruktör i Lindroth/Norins senaste film om långhållsskyttets grunder och på youtube finns otaliga filmer och kanaler där ”Sniper101” av Tiborasaurus Rex är en av de grundligare. Detta är några exempel på det hav av information som finns att ösa ut för den intresserade. Det renodlade långhållsskyttet är en form av skytte som skiljer sig en hel del från det man måste klara för jägarexamen och det årliga bronsmärket på älgbanan. Jag skrev förra gången att jag går igång på långhållsskyttet med självmarkerande mål, men hur jaktligt relevant är det?
Jag har ett tydligt jaktfokus i allt mitt skytte. Jag tränar ganska varierat kulskytte och det är också stora skillnader på skyttet vid drevjakt och vakjakt. Alla delar behövs och kompletterar varandra. Det jag vill förmedla här och på föreläsningarna är hur både viktigt och försummat det är med skytteträning. Tränar man det ena med lite eftertanke så ger det positiva effekter på det andra. Det som förenar all skytteträning med dina egna vapen är att du blir god vän med din utrustning. Det är helt nödvändigt för att du ska kunna använda den på ett ändamålsenligt sätt. Det är bland annat därför torrklickning hemma är så nyttigt, det vet alla framgångsrika tävlingsskyttar. 
Det man lätt glömmer bort i den djungel av utrustning som finns att köpa, är att man når otroligt långt (i dubbel bemärkelse) med det man redan har som jägare. Man måste inte ha 32ggr förstoring får att kunna sätta ett säkert skott på 400meter, man måste inte ha en militär prickskyttebössa med benstöd för att ligga ner och skjuta. Det man däremot måste ha, är kunskap. Det man måste göra, är att träna. Och man måste ha en utrustning man kan lita på 100% och veta hur den fungerar. 
 Nästa inlägg kommer jag att skriva lite mer konkret om skytte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar