Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

torsdag 20 mars 2014

Förutfattade meningar och fördomar från kulturjournalist på SvD

Igår hade Adam Svanell en krönika på SvD-kultur. Den handlade om vårt köttätande. Tyvärr var den inte speciellt insiktsfull utan slängde så att säga ut barnet med badvattnet. Varför då kanske ni tänkter, varför reagerar den där besserwissern på en kulturjournalist nu igen. Jo här är förklaringen.

Journalisten inleder med ett referat av ett middagssamtal inom vilket vårt köttätande identifieras som det som vi i framtiden kommer att behöva skämmas över:
Det är svårt att i dag hitta en institutionaliserad grymhet i paritet med den industriella produktionen av kött. Vi släcker liv lika systematiskt som vi tillverkar mjöl eller tandkräm. Det blir allt besvärligare att svara ja på frågan: är det försvarbart att föda upp, plåga och döda djur när vi inte måste? Vi har mängder av alternativ till animalisk föda. Och det lär komma en dag då försöken med labbodlat kött resulterar i något som faktiskt går att äta.
Ja, delvis håller jag med dig Adam. Det finns extremt dåliga exempel på köttproduktion, inte minst utomlands. Men du missar som så många andra som saknar praktisk insikt i jordbruk betydelsen av  betesdjur som motiv för att hålla markerna öppna och den biologiska mångfalden rik. För det är så att hagar och ängar i marginalområden har den högsta biologiska mångfalden av alla biotoper i Sverige. Det är även där vi finner flest rödlistade arter. Utan köttkonsumtion skulle detta försvinna utom i några få statligt finansierade reservat. Sedan måste jag säga att förespråkande av laboratoriekött framför ekologiskt kött känns väldigt väldigt konstigt.

Adam fortsätter med några korta ord om köttproduktionens klimatpåverkan, något som lätt kan kompenseras genom att behålla lövträd i hagarna och inte hugga rent dem på EU-manér. Därefter ger han sig på något annat, nämligen jakten:
Den här våren tycks det nya, stora livsstilsprojektet vara att jaga. Jakt står i fokus för både ett SVT-program med Leif G W Persson och Lotta Lundgren, det kommande numret av tidskriften Granta och en ny bok på Norstedts. Kändisar som Zlatan Ibrahimovic, Gustav Fridolin och Henrik Schyffert jagar. Enligt DN Kultur har det blivit ”rumsrent”, ”den nya golfen”.
Ändå uttrycker Leif G W Persson en oro för jaktens framtid: ”Den kommer att försvinna. Kanske inte i min generation. Men förmodligen i nästa. Ytterst handlar det om att det är en tveksam sysselsättning att döda djur för sitt nöjes skull.”
Kära Leif, jag delar din analys. Tyvärr vet jag inte om jag vågar tro på din profetia.
Behöver jag påpeka hur fel ute Adam är? Det vilda köttet är det mest etiska och ekologiska kött man över huvud taget kan äta. Adams krönika handlar därför inte om miljö eller hållbart resursutnyttjade utan kan kokas ner i enkel okunnighet. Det är rätt och slätt ett personligt ställningstagande mot kött. Varken mer eller mindre. Och det saknar eftertanke. Ändå fick han betalt för att publicera det...

Tillägg: jag tror inte det är Adam som ligger bakom denna insändare men det är ett exempel på samma okunskap:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar