Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

måndag 24 mars 2014

APU nyinvesterar

APU (Anti Poaching Unit) har investerat i ett nytt fordon (bilden ett screenshot från FB):

Nu hoppas jag att APU känner till terrängkörningslagen. Portalparagrafen lyder:
1 § Körning i terräng med motordrivet fordon för annat ändamål än jordbruk eller skogsbruk är förbjuden i hela landet
Väljer man att kika på transportstyrelsens enkla sammanfattning av reglerna i fråga om fyrhjuliga terrängfordon så lyder dem

För dig som kör fyrhjuling

De fordon som allmänt kallas fyrhjulingar kan se relativt lika ut, men har helt olika regler. Du som förare måste känna till både vilket sorts fordon du kör och vilka regler som gäller.
Mycket förenklat är all körning på barmark i terräng med motordrivna fordon förbjuden, även om de flesta fyrhjulingar är konstruerade för att klara terrängkörning. Det finns några undantag från förbudet mot terrängkörning på barmark. Det kan vara tillåtet att köra i terräng om du:
  • utför viss yrkesutövning, till exempel är läkare eller veterinär 
  • hämtar fälld björn, älg, hjort eller vildsvin 
  • arbetar inom vilthägn i direkt samband med uppfödning av djur 
  • utför skötsel- och anläggningsarbete inom park-, idrotts- eller friluftsområden.
Speciella regler gäller för fjällområden. I vissa typer av områden fattar kommunen eller länsstyrelsen beslut om särskilda regler. Läs mer om terrängkörning på barmark hos Naturvårdsverket.

Bra att veta om fyrhjulingar

En fyrhjuling kan vara av olika fordonstyp, beroende på vad den är registrerad som. De vanligaste typerna av fordonsslag är:
• Terrängmotorfordon (ATV)
• Motorcykel (Quadricycle)
• Moped
• Lekfordon
Jag kan inte se att personen på APUs bild har hjälm på sig så det kanske rör sig om ett lekfordon. Hur som helst så har jag svårt att se ett mer meningslöst inköp sett till regelverket. Jag har svårt att se att det skulle kunna vara fråga om någon form av yrkesutövning, inte heller någon av de andra angivna skälen. Så frågan är var de hade tänkt att använda sin fyrhjuling... Om APU vill ta sig fram på tillåtet sätt i skog och mark så är det apostlahästar eller cykel som gäller. Och cykel använder de redan, men det är ju såklart inte lika fräckt som en ATV (bilden är ett screenshot från APUs hemsida):
När man läser vad kursen som cykelbilden illustrerar innehåller så finner man patrull från bil. Vi får hoppas att den även tar upp vad som gäller på privat eller enskild väg samt terrängkörningslagen.

En annan intressant APU bild är för övrigt denna (bilden är ett screenshot från APUs hemsida):

En grönaktig basker, camouflage och märken som skall se militära ut. Ja, jag är nog inte ensam om tankar som går till paramilitär milis.

1 kommentar:

  1. Tänk om det vore SD-anhängare eller kommunister som rantade omkring som låtsaspoliser, vilket liv det hade blivit.

    SvaraRadera