Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 5 februari 2014

Tillspetsat i Dalarna - dags för lite självrannsakan på länsstyrelsen?

Härom dagen nämnde jag att situationen vad gäller jakt och vilt i Dalarna var synnerligen tillspetsad. Jag fick just ytterligare belägg för denna hypotes. På Namninsamling.se pågår just nu en extrem insamling med syftet att avsätta den personal som arbetar med jakt och vilt på länsstyrelsen Dalarna. Då har det gått väldigt långt, då är förtroendet verkligen bottenlågt. Såhär presenteras syftet:
Vi som skriver under denna namninsamling vill att de människor som jobbbar med jakt och viltfrågor i Länsstyrelsen Dalarna ska avgå självmant eller bli uppsagda eftersom deras arbete idag går ut på att enbart polisanmäla och ifrågasätta jägare och djurhållare i Dalarna.

Några exempel kommer vi spalta upp här nedan:

1. ett stort jaktmotstånd finns bland flera tjänstemän och de verkar aktivt i föreningar som verkligen motsätter sig jakt, då framförallt med löshund.

2. Vi har sk jaktpoliser inom länsstyrelsen som ljuger och säger att de har tjänstehundar men som sedan visar sig att det är ren lögn.

3. De letar aktivt efter sk åtelkameror ute i skogarna och polisanmäler dessa pga integritetsskydd, samtidigt som de lägger ner anmälningar där Landstinget Dalarna har en sk åtelkamera olagligt placerad vid en biljettautomat på Falu Lasaretts parkeringshustak.

4. Flera av deras viltpoliser ifrågasätter jägare ute i skogen utan grund vilket får många att ta illa vid sig och känna sig som kriminella.

5. Vid flera tillfällen förföljer Länsstyrelsens naturbevakare jägare i skogen miltals för att kolla vad de sysslar med.

6. De polisanmäler folk som inte ens är ute och jagar utan försöker sköta sina jobb när de inventerar skog.

7. Vid ett tillfälle ringde en person och anmälde sin hund ev vargskadad och fick då svaret på telefon att det troligtvis är grävling som bitit hunden på ryggen. Denna person fick övertala dem att kontrollera hunden och då visade det sig att den blivit angripejn av varg och var biten på flera ställen.

8. Angående urvalet av vargjakten så visar Länsstyrelsen Dalarna sin okunskap genom att tillåta jakt på 2 små revir i ett isolerat område istället för att tillåta jakt där det är som vargtätast. Och att tillåta jakt där 2 revir ska utrotas gör också att vargarna inte kommer kunna lära sig att människan är farlig om hela revir utplånas.

Från jägarhåll finns ett stort intresse för att göra en ordentlig rovdjursinventering, men eftersom Länsstyrelsen Dalarna mörkar och eftersom metoden för inventeringen inte ger en rättvis bild av rovdjursstammarna så är det tvunget att tillsättas andra personer på posterna. Det har visat sig att Länsstyrelsen Dalarna undanhåller information när det gäller rovdjuren.

Detta är bara några punkter som vi vill ta upp och vi kräver att någonting görs åt detta väldigt snabbt. Vi i Dalarna kan inte ha det på det här sättet. Förtroendet är helt borta för Länsstyrelsen Dalarna och det kommer aldrig att kunna bli ett samarbete mellan oss och dem så länge de som sitter på sina poster sköter det jobb som de egentligen ska göra.

Tittar man på den tillsatta viltdelegationen så hittar man styrelsemedlemmar i Svenska Rovdjursföreningen bland annat.

Vi kräver en neutral Länsstyrelse som inte är motståndare till jägare. Vi kräver en Länsstyrelse som kan lyssna på oss och vill ha ett samarbete istället för en Länsstyrelse som bara vill få bort oss jägare från skogen.

Vi vill att regeringen avsätter de inblandade personerna som sköter dessa frågor och utser nya personer som har en neutral inställning och kan jobba professionellt.
Kan bara konstatera att när situationen blir såhär tillspetsad så har myndigheten verkligen misslyckats. Dags för lite självrannsakan? Kanske läge att anlita en oberoende konsult som får utvärdera verksamheten?

2 kommentarer:

 1. De glömmer en viktig punkt, att länsstyrelsen i Dalarna konsekvent och med alla tänkbara ursäkter vägrat ansluta sig till rovobs.se
  Jag har sett att de haft platsannons ute till en tjänst som rovdjurshandläggare. Antingen blir det bättre, eller så blir det sämre ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, vill man göra situationen värre så kan man ju alltid passa på att undvika de verktyg som finns att tillgå....
   Vi får hålla tummarna avseende ny rovdjurshandläggare. Om jag förstått rätt funkade bytet rovdjursansvarig på lst i Värmland rätt bra, vi får väl hoppas på något liknande nu.

   Radera