Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

torsdag 6 februari 2014

Mer om policens vapenlicenshantering

Jag har återkommande skrivit om Polisens problem med vapenlicenshantering. Igår slängde den moderate riksdagsledamöten Sten Bergkvist in ett stycke valfläsk i debatten. Han sa i en intervju med TV4 att eftersom Polisen inte klarar av att sköta denna verksamhet kanske man skulle överväga att ta ifrån Polisen uppgiften...

Kanske är det läge att göra så. I en annan intervju i TV4 härom dagen så sade den ansvariga på Polisens tillståndsenhet i västra götaland i princip att det var deras uppgift att begränsa antalet vapen i samhället.

Ännu intressantare blir det när man funderar över polisens tidigare uttalanden om att införandet av ett nytt IT-system, vilket för tillståndsenheterna gjordes över årsskiftet, skulle leda till kortare handläggningstider nu övervägs att skrotas. Mångmiljonbelopp rullar, Summan som Polisen lagt på två IT system sedan 2010 börjar närma sig en kvarts miljard kr. Mycket pengar. Dina och mina pengar. Pengar som nu är på väg ner i sjön eftersom det inte fungerar och man funderar på att skrota även det senast installerade systemet. Det låter inkompetent.

Hur som helst. Det som stör mig allra mest i fråga om Polisens vapenlicenshantering är det stora godtycket. Kraven på vad som krävs för att få en licnens på ett givet vapen skiljet sig mycket åt mellan våra olika polismyndigheter. Likaså skiljer sig handläggningstiden åt extremt mycket, från ett par dagar till en bra bit över 6 månader. Det är inte värdigt en rättsstat.

Tillägg: här finner ni en bra insändare i Svensk Jakt med ungefär samma innehåll som det jag skriver ovan.

6 kommentarer:

 1. Regeringen har gett polisen till uppgift att begränsa antalet legala vapen.
  Istället borde polisen fått i uppgift att begränsa antalet illegala vapen.
  Staten är kidnappad av en kulturmarxistisk antisvensk elit som är livrädd för anständiga människor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går ett rykte om att polisen fått i uppdrag att begränsa mängden legala vapen. Detta dementeras av rikspolischefen på en direkt fråga från Mike Winnerstig under konferenser folk & försvar tidigare i år. Jag har skrivit om detta tidigare, ganska långt ner i detta inlägg kan du läsa och där finner du en länk:
   http://lipoptena.blogspot.se/2014/01/latt-att-tillverka-k-pistar-hemma.html
   Snarare så tror jag att ett par av våra polismyndigheter har valt detta som ett självpåtaget uppdrag. Tänker då på storstadslänen samt västernorrland.

   Radera
 2. Uoch precis när man lämnat in en licensansökan så läser jag var och varannan dag om att handläggningstiderna i Jönköping blir längre och längre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då får du lämna in nu med en gång så du har den i god tid innan 1/8. Eller så lämnar du in en ansökan på "öppen licens" alternativt "inköpstillstånd". Då behöver du inte vara utan bössa under väntetiden ifall du tänkte byta in ett geväder.

   Radera
 3. Det är på en ljuddämpare jag väntar. Fick precis ett sms från polisen om att väntetiden är 10 veckor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamendåså, då var det ju ingen fara på taket...

   Radera