Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

torsdag 27 februari 2014

Inbrott och stölder av vapen

Jag tycker mig ha sett många vapenstölder i nyhetsflödet den senaste månaden. Antingen beror det på att jag reagerar på dem eller så är det faktiskt så att det är mycket inbrott som berör vapen just nu.

För att undersöka detta gick jag igenom Jaktyjournalens nyhetsflöde för den senaste månaden och hittade detta:

31 januari: 
Jönköping(JJ) Flera jaktvapen har stulits från en villa i Jönköping. Det var under onsdag kväll som inbrottet skedde i villan.

Man hade brutit upp ett källarfönster för att ta sig in i huset. Ett vapenskåp bröts upp och tömdes på jaktvapen. I huset stals även kontanter.

Polisen har gjort en teknisk undersökning på platsen.Ägarna till huset befinner sig på semester.
Det här rapporterar Jnytt.se.
 21 februari:
Rumpeboda(JJ) Vid ett bostadsinbrott i Rumpeboda stals fem jaktvapen. Även ammuntion stals från bostaden.

Polisen fick anmälan om inbrottet, utanför Lönsboda, under onsdagen. Det är både kulvapen och hagelvapen som stulits.

Vad som hittills är känt så har vapnen förvarats så som lagen föreskriver.
Det här rapporterar NorraSkåne.se/nsk.se.
  25 februari:
Trollhättan(JJ) Under söndag kväll stals ett vapenskåp vid ett villainbrott i Trollhättan. Polisen uppger för Sveriges Radio P4 Väst att det bara var en startpistol som stals vid inbrottet.

Villaägarna var inte hemma när inbrottet skedde. Det finns ännu inga misstänkta för brottet, enlligt polisen.

De som eventuellt har gjort intressanta iakttagelser kring Gärdhemsvägen ombeds kontakta polisen. Det här rapporterar Sveriges Radio P4 Väst.
25 februari:
 Sandviken (JJ) När husägarna kom hem upptäckte de att inbrottsjuvar lagt beslag på guldsmycken och ett vapenskåp med fem gevär.

Polisen har ännu inget värde på det stulna. En teknisk undersökning ska göras på platsen.
27 februari:
 Lindesberg(JJ) Ytterligare ett vapenskåp har stulits vid ett villainbrott, den här gången i Lindesberg. Den här gången kom dock inte tjuvarna över något vapen.

Det var i måndags som villainbrottet upptäcktes i Kallernästrakten. Vapenskåpet hittades i ett dike utanför, skåpet var inte uppbrutet.

Polisen tog med sig vapenskåpet. Ägaren till fastigheten var inte hemma när inbrottet skedde utan kom hem under onsdagen.
Eventuellt har huset haft besök av tjuvar ytterligare en gång efter det första inbrottet.
Det här rapporterar Nerikes Allehanda/na.se.
Fem spridda exempel på en månad. Jag vet inte om det är mycket eller lite, har faktiskt inte den blekaste aning. Det är inte mycket, och absolut inget att lyfta fram som något exceptionellt vilket Jaktjournalen gör:
 JJ har under de senaste dagarna rapporterat om flera stölder av just vapenskåp på olika håll i landet och det verkar alltså som det finns all anledning för vapenägare att skärpa uppmärksamheten.
Varje år stjäls grovt räknat 200 vapen i Sverige. Det görs vid ungefär 80 inbrott, vilket gör att vi kan förvänta oss sisådär 5-10 inbrott med stulna vapen varje månad. Hur som helst är det ingen systematik i det som Jaktjournalen rapporterar om då det rör sig om extremt spridda tilldragelser.

Anledningen till att vapenskåp stjäls är sällan att tjuvarna är ute efter jakt- eller sportskyttevapen, sådana vapnen (om det inte finns enhandsvapen i innehavet) brukar återfinnas rätt fort i de flesta fall. Nej, snarare är det så att tjuvarna är ute efter andra värdeföremål som kan finnas inlåsta i vapenskåpen. Och tyvärr är det ofta allt för lätt, i alldeles för många fall har vapenägaren gömt nycklarna på ett "smart" ställe som tjuven hittar på nolltid. Lämna aldrig nycklar till vapenskåp hemma!

Hur gör man då för att mota buset? Ja, det är inte lätt. Vi har haft två inbrott på gården under de tio år vi bott där. Till slut tröttnade vi och skaffade larm med kameraövervakning. En kamera är placerad i samma rum som mina vapenskåp. Som för övrigt är tre till antalet. De är självklart bultade, vilket man bör göra även om man har skåp som väger så mycket att lagen inte kräver det. Med hjälp av en kofot och en säckkärra klarar vem som helst att flytta ett vapenskåp på 160 kg.

I mitt hem måste tjuvarna först ta sig förbi två dörrar med godkända lås innan de är inne i huset. Där väntar larm och kameror. Där finns ingen nyckel till något av skåpen. Och vill de sedan komma åt eventuella inlåsta värdesaker så har de tre olika vapenskåp att ta hand om... Ja, det gäller att inte göra det för lätt för buset.

Redigerad 09.25 efter kommentarer på FB.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar