Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

lördag 8 februari 2014

Harjakt med stövare

Idag hade Erik bjudit in mig på harjakt och då tackar man inte nej...
En dryg timme bort låg marken så det var bara att kliva upp i ottan. Redan kvällen före så la jag fram en del viktiga saker. 
Vädret var kyligt men ok, det slutade ju regna medan vi fortfarande var inne och fördelade pass. Jag fick generalpasset mitt i marken. 

Två hundar släpptes, en på var sida om mig. Efter ett tag var det fart på båda och där kom visst den ena. Han snurrade runt en del, hälsade på en tik som snart skall börja löpa och så iväg. Vips så dök haren upp vid gödselbrunnen 100 m bort. Gick öster ut, minuten senare kom stövarn efter. Strax därpå small det och haren föll halvannan km bort. 

Men det var inte slut där. Eriks tik drev bra och hade jobbat med samma hare någon timme. En förvarning från Erik i radion och medan han pratade kom haren runt kröken in mot mig. Jag avvaktade tills den var knappt 30 m bort och släppte iväg en kärve gyttorps röda 5-or. 

BOM!

Haren vinklade parallellt med mig. Jag svingade och andra pipan ljöd sin kanonad. Haren snurrade runt och blev kvar. Efter en stund kom tiken fram och ruskade haren. Hon fick massor med beröm. 
Nedan en bild som Erik tog. 
Efter kaffet postade vi om och Eriks tik släpptes igen. Det tog lite tid men sedan fick hon upp en hare. Hon jobbade bra med den i bortåt två timmar innan Erik kopplade henne eftersom det börjat snurra kring landsvägen. Vid det laget hade alla sett haren minst en gång. En hagelkärve hade gått förbi den så denne överlevarhare får andas ut för denna gång. 

Avslutningsvis en gruppbild som Erik tog. 
En trevlig och minnesvärd jakt var till ända. Tack för idag Erik och ni andra som jag fick gästa. 

1 kommentar:

  1. Grattis va kul!
    Letar efter rävhund till vår mindre mark!

    SvaraRadera