Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

lördag 1 februari 2014

Grovt artskyddsbrott med 1000-tals dödade djur...

...gav 1 års fängelse. Många av djuren var rara fåglar. Nu var de i och för sig i form av ägg och ännu inte fullbordade djur, men i lagens mening bör det inte spela någon roll. Jag tycker ändå att domen för äggplundrarna från Stekenjokk var för mild. Såhär skriver DN:
En man i 50-årsåldern i Härnösand har dömts till ett års fängelse för att ha plundrat tusentals fågelbon på ägg, rapporterar lokala medier.
En man i 50-årsåldern i Härnösand har dömts till ett års fängelse för att ha plundrat tusentals fågelbon på ägg, rapporterar lokala medier.
Han åtalades tillsammans med två andra män, misstänkta för att huvudsakligen plundrat bon i Stekenjokkområdet på gränsen mellan Jämtland och Västerbotten, men även på många andra häckningsplatser.
När de greps hittade polisen stora äggsamlingar från fridlysta fåglar hos männen.
Mannen från Härnösand fälldes för jaktbrott och grovt artskyddsbrott. De två andra åtalade dömdes till villkorlig dom och dagsböter av Ångermanlands tingsrätt.
Att döda en varg ger upp till 4 åra fängelse, härom sistens blev det 1 år 9 månader.  För en engångsföreteelse. Äggtjuvarna var systematiska och återkom år efter år. Ändå får en av tre fängelse och då inte mer än ett år. I Magasin Filter finns ett bra reportage om det hela, ett reoprtage som visar allvaret och omfattningen:

När polisens IT-forensiker finkammade Roberts dator fann de en Excelkatalogisering över alla de 3 000 äggen. Per-Erik Lindbäck kunde konstatera att de kom från 200 olika arter, av Sveriges sammanlagt 253. På Naturvårdsverkets lista över fåglar som riskerar att dö ut ryms 91 – och av dem hade Robert prickat in 46.
I hans samling fanns även ägg från svartbent strandpipare, en art som numera är utdöd i Sverige.

Jag kan inte tycka annat än att lagen tillämpas väldigt konstigt om en person som dödar ett "hotat" djur får ett strängare straff än en person som potentiellt sett dödat tusentals djur varav flera är hotade eller utrotade. Det är bara att konstatera:

There is something rotten in the state of Sweden!

1 kommentar:

  1. Ingen sans och balans, nu är det så att dyrkande av vargen är en religion och därför är straffen så mycket hårdare, det har ingenting med naturvård eller sådant att göra. Man rör inte den heliga vargen :)

    SvaraRadera