Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

tisdag 4 februari 2014

Dalademokraten anser att 1+1=3

Igår publicerade Dalademokraten två artiklar som är intressanta att ta upp:

Under rubriken En enda utredare - dubbelt så många jaktbrott lyfter man fram den ökade jaktbrottsligheten stort. Och visst, tittar man på siffrorna så är det naturligtvis så. BRÅs preliminära siffror antyder att det var dubbelt så många anmälda jaktbrott 2013 än 2012. Och kikar man på det i tabellform ser det för Dalarna* ut såhär (screenshot 4/2-14 från DD):
Ja, det ser faktiskt ut som om de anmälda jaktbrotten ökar. Den kritiskt granskande journalisten ställer sig då frågan varför då då? Till att börja med kan vi lyfta ut jaktbrott avseende stora rovdjur, de landade på 27 st anmälningar.

Om vi nu skall börja söka förklaringar. Ja då kan vi börja med medborgargardet APU, anti poaching unit, som satt i system att okynnesanmäla jägare och jaktredskap. Härom dagen stoltserade de åter på sin hemsida med beskedet att de minsann åter polisanmält två omärkta tunnelfällor... Lägg till lite anmälningar av åtelkameror så har vi en delförklaring till ökningen där. Sedan har reglerna kring viltolyckor ändrats i fjor började det klassas som jaktbrott om man inte polisanmäler en viltolycka. Hur skulle statistiken se ut om man bröt ut trafikrelaterade jaktbrott? Det är nog mer relevant än att bryta ut de stora rovdjuren ur statistiken. Sedan kan man fundera över hur många av anmälningarna som berör §28 skjutningar, situationer som fram till halvårsskiftet i fjor betraktades som misstänkta jaktbrott.

Som ni märker så finns det flera olika faktorer som måste tas i beaktande innan man kan skriva en artikel på det vi som DD-journalisten gjorde. Samma journalist hade även en artikel med rubriken Det är ett klimat jag aldrig tidigare stött på,** även den publicerades igår.

I artikeln är det miljöåklagare Åsa Schoultz som får fritt spelrum. I artikeln får vi en delförklaring till statistiken ovan, Schoultz utreder 15 fall med åtelkameror. Men varför inte journalisten gör denna koppling övergår mitt förstånd. Hur som helst, artikeln fortsätter med att Schoultz helt oemotsagd får breda ut sina åsikter om jägare och ge sin bild av hur hon upplevde en tur med länsstyrelsens naturbevakare. Berättelsen är inte rolig, jag citerar:
Naturbevakarna fick under dagen motta underförstådda hot om våld från jägarna och direkt uppmaning att lämna området. De fick också höra att de förstörde jägarnas jakt och att gruppen ”levde farligare än vargen”.
En av naturbevakarna mötte exempelvis en jägare och passade på att informera om att det fanns varg i området.

Men jägarens svar var det som förvånade Åse Schoultz.
– Då säger han, och jag står bredvid, att ”nu jagar vi allt och släpper hundarna, så får vi kanske fram en ”Paragraf 28”.
Paragraf 28 i lagboken innebär i korta drag att man som ägare får skjuta rovdjur som angriper ens tamdjur eller om det finns stor risk för att rovdjuret gör det.
– Men jag blev häpen, milt sagt, över det klimatet som rådde i skogen och den arbetsmiljö som länsstyrelsens personal vistas i och då gör de bara sitt jobb!
Ja, och vad beror detta på?

Självklart finns det två parter i varje konflikt men i fallet länsstyrelsen Dalarna är det tydligt att länsstyrelsens attityd genom åren forcerat fram en oerhört tillspetsad situation. Det är till och med något man kan läsa mer eller mindre uttryckligen i Serena Cinques avhandling om myndigheternas rovdjursförvaltning.I Värmland där det finns minst lika mycket varg som i Dalarna är situationen såvitt jag förstår en annan, det finns en ömsesidig respekt mellan länsstyrelse och ortsbefolkning där man försöker finna lösningar snarare än som i Dalarna där min uppfattning är att myndigheten med kraft försöker tvinga befolkningen att acceptera rovdjuren...

Sammanfattningsvis spelar DalaDemokratens båda artiklar jakthatarna i händerna. Visst finns det nyhetsvärde i uppslagen, men det måste problematiseras och hanteras kritiskt för att bli god journalistik. Nu blir det inte annat än en partsinlaga mot jägare.

*Här är jag lite osäker. Är det bara Dalarna som avses i statistiken eller hela riket?
**Anders Ljung, redaktör på Jakt&Jägare har skrivit en krönika över den artikeln.

4 kommentarer:

  1. Googla på Goth-Bertil så får du insikt om hur galna Lst är just i Dalarna...
    Goth -Bertil har haft problem med rovdjursåtling i årtionden där han bor....

    Nu ligger inte Värmlands länsstyrelse långt efter....

    SvaraRadera
    Svar
    1. la till en länk med en JO-anmälan av lst dalarna med anledning av Goth Bertils problem.

      Radera
  2. Vi kan lugnt sitta och vänta deras tid har varit, vår tid kommer, ulven själv sköter sin marknadsföring, kolla hur det går i Ryssland den ena attacken efter den andra mot husdjur och folk.

    SvaraRadera
  3. Igår spårade man varg i flera km utanför SKillingaryd och vargen som sågs i Vetlanda är på väg mot Kalmar.....hmmm det är åt vårt håll, bor ju ost om....tydligen två här nere nu , kanske fler
    Man vågar ju inte släppa ut hundarna om kvällen ....

    SvaraRadera