Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 22 januari 2014

Vargfakta får finansiering

Vargfakta har sedan starten drivits helt ideellt. Vargfakta brukar kritiseras av de som vill ha många vargar som ett varghatarnäste, en plats för antivargpropaganda. Reaktionen är självklar. När man vill ha så mycket varg som möjligt och absolut inte vill se konsekvenser eller faror med varg så reagerar man på det viset om man helt plötsligt ställs inför en hel mängd obehagliga nyhetsuppgifter om konsekvenserna av varg i det moderna samhället. Men så funkar media, den väljer sina perspektiv och svensk media har ett västvärldsperspektiv där problem på andra håll behandlas mycket selektivt. Att ta upp problem med varg i andra delar av världen gör man helt enkelt inte i Svensk media.

Men det finns mycket annat som man inte tar upp. I julas var Hans Rosling vinterpratare i P1. Hans program var fenomenalt tankeväckande, det ställde en väldigt massa förutfattade meningar på huvudet. Såhär presenterades programmet:
Han svarar också på vad medellivslängden för hela världens befolkning är idag. Undersökningen visar att bara 22 % av de tusen tillfrågade i Sverige hade rätt av svarsalternativen 50, 60 och 70 år. Rätt svar är 70 år.
Ännu mindre andel svarade rätt på frågan hur många procent av världens ettåringar som fått mässlingsvaccin. Av alternativen 20, 50 och 80 %, var det bara 10 % av svenskarna som valde det rätta svaret; 80 % har fått mässlingsvaccin.
Under 1960-talet födde världens kvinnor i genomsnitt 5 barn. Men hur många är det idag? 4.5, 3.5 eller 2.5 barn per kvinna? Rätt svar är 2.5 barn.
Hans Rosling vill inte bli kallad optimist. Han plågas av tanken på att en miljard medmänniskor lever i extrem fattigdom. Däremot kallar han sig possiblist och vill fokusera på att lösa problem istället för att ge upp. Eller för att använda hans egna ord: världen har blivit bättre, men den inte är bra.
Att hälsoproblemen är större i forna sovjetunionen än i de afrikanska länderna speglas inte i svensk media, det vet de allra flesta svenskar inte om. Där ligger man i många fall kvar på 1970-talets uppfattningar om var i världen det finns vissa typer av problem. På samma sätt sitter många av de föreningar och organisationer som vill ha så många vargar som möjligt kvar i gamla sanningar. De har valt att inte följa med i ett bredare nyhetsflöde lika lite som svenska nyhetsredaktioner gör det. Perspektiven är snäva. Vargen beskrivs som utrotningshotad när den internationellt klassas som av "least concern", vilket är samma klassning som även älg och brunråtta har. Men det skrivs aldrig i dagspressen.

I den miljön är vargfakta en intressant företeelse. Där lyfts nyheter från andra delar av världen fram. Jag vet inte om Jesper Jönsson och hans medarbetare är virutoser på språk, eller om de helt enkelt förlitar sig på google translate, men de täcker in väldigt mycket nyheter som publiceras på språk som väldigt få svenskar behärskar. Nyheter från områden som knappt förekommer i vanlig nyhetsrapportering. Den röda tråden i vargfaktas nyhetsrapportering är just att det är nyheter som handlar om varg. När man arbetar så blir det av naturen ett fokus på de problem vargen orsakar människans intressen, det ligger så att säga i vargens nyhetsvärde. Men samtidigt är det bra att vargen inte tillåts bli en gullig grå fluffsymbol för något förment naturlig miljö. Det är ett stort och kapabelt rovdjur som skall behandlas med mycket stor respekt. Att som Kolmårdens djurpark under många år ha folk i varghägnen anser jag vara en bidragande orsak till den dåliga respekt många människor har för vargens kapacitet som rovdjur. Vargfaktas nyhetsrapportering kontrasterar vargens gullegrisstatus. Givetvis till många bevararorganisationers förtret.

Hur som helst. Vargfakta har sedan starten drivits ideellt. Lite bidrag har flutit in, men på årsbasis är det inte ens frågan om att täcka en veckas lön om skatt, arbetsgivaravgift etc skall hanteras enligt gällande regelverk. I det perspektivet är Vargfakta beundransvärt. Man strävar på och publicerar nyheter löpande. Förhoppningsvis blir det enklare nu. För nu har SPOFA - svenska jaktdistributörer i samverkan beslutat att finansiera vargfakta med ett bidrag om 11.000 10.000 kr per månad. Jakt & Jägare har pratat med bland annat Lennart Davidsson (Härkila) som varit drivande för att få fram sponsringen:
– Vårt krav är att han tar fram fakta och att det finns källhänvisningar till allt. Han gör ett mycket bra jobb
Jag tycker att sponsringen känns betryggande. Det gör att vi framöver kommer att kunna fortsätta att ta del av vad vargen är kapabel att göra utifrån dagsaktuella nyheter. Det blir en motpol till den bild som Svenska Rovdjrusföreningen mfl vargintressenter väljer att sprida. Värst är kanske några av de närmast sektliknande vargdyrkande grupperna på FB, men det är en helt annan sak.Och på tal om FB så har man från FBs sida  ändrat i hur flödet av nya inlägg presenteras. Vi som driver FB sidor får ständiga uppmaningar att betala pengar för att våra uppdateringar skall exponeras bättre och placeras högre upp i flödet. Det har varken jag eller Jesper Jönssons Vargfakta råd med. Men det kan man indirekt råda bot på genom att "gilla" våra respektive FB sidor. Vargfaktas FB sida hittar du HÄR och Älgflugornas Herres FB sida hittar du HÄR. Gilla dem gärna. Helst båda två.

Tillägg 19.00 22/1: Har på FB börjat hitta en massa kritik mot att vargfakta får branschsponsring. Det framhålls att vargfakta inte längre kommer att vara oberoende då. Min reflektion är att jag hittills inte märkt att de som verkar för en så stor vargstam som möjligt hittills betraktat vargfakta som något oberoende. Så i sak blir det ju faktiskt ingen skillnad... Bara tydligare.  
Tillägg 10.10 24/1: Jesper J på vargfakta låter meddela att bidraget är på 10.000 kr per månad, inget annat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar