Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 29 januari 2014

Tysk vargtransport - en skröna?

Härom veckan skrev jag om en tysk variant av projekt varg. Men nu har tysk polis gått ut och dementerar det hela. Jaktjournalen skriver idag:
Berlin (JJ) Den tyska polisen dementerar påståendet att varg och lo har hittats på en lastbil vid den polsk-tyska gränsen.

Det var den tyska tidningen Jäger som skrev att tysk polis tagit en polsk lastbil med levande varg och lodjur. Och att polisen nu undersökte vart djuren skulle.

Men nu dementerar den tyska polisen artikeln och menar att det endast är en skröna.
Fenomenet skrönor och sägner är intressant. I det moderna samhället får de väl kallas "urban legends". Urban legend beskrivs såhär på Wikipedia:
An urban legend, urban myth, urban tale, or contemporary legend, is a form of modern folklore consisting of stories that may or may not have been believed by their tellers to be true.[1] As with all folklore and mythology, the designation suggests nothing about the story's veracity, but merely that it is in circulation, exhibits variation over time, and carries some significance that motivates the community in preserving and propagating it.
Vilket till viss del stämmer på denna historia liksom på projekt varg. Det finns ett mysterium, att vargen tämligen plötsligt dyker upp på ett till synes omöjligt ställe. Detta söker man en förklaring till och hemliga transporter ligger nära till hands. Med detta tar jag dock inte ställning till sanningshalten i "projekt varg", inte minst SNF rapporten som vaskats fram gör det hela mycket märkligt.

För övrigt funderar jag på om inte myten om vargens ofarlighet skall betraktas som en modern myt utifrån ovanstående kriterier. Helt klart är att mycket av WAS, APU, Rovdjursföreningens mfl ideer om tjuvjakt på varg tveklöst är moderna myter där de söker förklara vargstammens naturliga dödlighet på 10-12% som något annat än just naturlig död.

Tillägg: Se även Jakt & Jägare

3 kommentarer:

 1. De skriver då och då om hur fria vilda djur myser lever och älskar i naturen, likt på omslaget av att väckelseblad. Sällan har jag sett att de skrivit om kamp om revir, svält, parasiter, rovdjur eller rädsla att bli uppäten (av ett rovdjur)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skulle störa det rosa romantiska skimret kring rovdjuren.

   Det är lite som i Bamse, vargen får inte jaga djur han skall käka ofarliga köttbullar som alla andra...
   http://www.jagareforbundet.se/blogg/2012/09/29/dags-att-kliva-ur-garderoben-farmor/

   Radera
 2. Vi har haft konstiga hundsläp körandes nära vår mark.....

  SvaraRadera