Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

fredag 10 januari 2014

Se upp med hur du skjuter

Svensk Jakt rapporterar att en polisutredning inletts efter att man vid en vildsvinsjakt i Svalövstrakten inte beaktat allmänhetens säkerhet när man avlossat skott.

Händelsen finns även beskriven med ett mustigt språk i en artikel i Skånskan. Artikeln som beskriver samma händelse är minst sagt kryddad, eller vad säger ni om:
Det fick tre anställda vid NVSA, Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp erfara i höstas, när man mitt i ett arbetspass fick se ett antal gevärskulor dra förbi.
Ett gäng jägare var ute på vildsvinsjakt, fick korn på ett djur in till reningsverket i Röstånga och när rätt tillfälle infann sig avlossades ett antal skott, men det bar sig inte bättre än att de anställda kom mitt i kulregnet.
Det låter ju extremt illa. Jag tycker dock att kulregn är ett lite väl kraftigt uttryck. Likaså är det en omöjlighet att se gevärskulorna dra förbi. Man ser inte något som flyger förbi med en hastighet av 750-850 m per sekund. Så bra syn har ingen. Lite längre ner i artikeln framgår dock lite mer av sakförhållandena, och de antyder att jakten bedrivits utan hänsyn till allmänhetens säkerhet:
Ett jaktlag gav sig ut på markerna kring reningsverket i Röstånga och efter en stund lyckades man jaga upp ett vildsvin som tog riktning mot just reningsverket.
Djuret sprang utmed det stängsel som omgärdar verket, men det bar sig inte bättre än att de anställda befann sig bara ett tiotal meter ifrån vildsvinet när skotten gick av.
Därefter vidtog kommunikationsproblem. Reningsverksperonalen uppger att de inte fick kontakt med jägarna. Men frågan är hur det är med den saken, står man på pass får man ju inte lämna det hur som helst... Det vet ju vilken jägare man än frågar.

Nåja. Vi får se vad som händer. Själv är jag nyfiken på en sakligare redogörelse för hur det gick till. Är det verkligen så att jägarna sköt mot grisen när den sprang utefter stängslet med reningsverket i fonden? I så fall är det illa, speciellt om det var folk innanför. Eller var det så att skotten avlossades åt annat håll men att de reningsverksanställda missade i sin riktningsbedömning?

Polisutredningen lär utvisa vad som hände. Får vi hoppas. Men det har gått lång tid sedan den 1/10 då det hela skall ha ägt rum. Så frågan är hur bra det kommer att gå att rekonstruera det hela...

Däremot visar historien med stor tydlighet hur noga man skall vara med säkerheten när man jagar.

2 kommentarer:

 1. Jag råkade ut för en gång att ett par övande skyttar inte var så noga med kulfång. Då ven kulorna runt oss med det karakteristiska "piong"- ljudet.. Man behöver inte se kulorna för att Det ska bli otäckt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är helt sant. Sedan kan en smäll på nära håll också vara rejält otäck.

   Så kulfång. I alla situationer. Det är melodin.

   Radera