Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

fredag 17 januari 2014

Lätt att tillverka k-pistar hemma

Jag fick nyligen nys om en polisutredning som berör ett (drog och) vapenbeslag i Dalarna. Bland annat hittade man:
Det är tre av fyra hembyggda k-pistar. De använde gamla svenska k-pistmagasin och har en eldhastighet på 10 skott i sekunden enligt vapenundersökningen. Pipan är slätborrad så precisionen är minimal.

Typen brukar kallas rattlare, inte att förväxla med U2s gamla platta Rattle and hum, och de är lätta att tillverka. 2009 gjorde polisen ett stort beslag av svensktillverkade rattlare hos Bandidos i Göteborg. Först fick man tag på fem rattlare med ljuddämpare. I en annan lokal delar till ett 30-tal k-pistar:
Vapensmeden är en 30-årig kyltekniker som nyligen avtjänat fängelse för grovt narkotikabrott. I hans bostad i Skåne hittades delar till ytterligare ett 30-tal kpistar. Dessa delar – slutstycken, pipor och ”lådor” - hade mannen inte tillverkat själv. I stället framkom att han hade beställt dem från olika mekaniska verkstäder. Till underleverantörerna hade han sagt att det rörde sig om ”detaljer till fartyg”
Vill man inte göra allt själv så beställer man bara delarna från lite olika mekaniska verkstäder. Smidigt va? Själva konstruktionen är enkel, till och med jag skulle nog kunna få ihop en rattlare på en helg om jag hyrde en metallslöjdssal på en skola...
Googlar man på homemade smg (k-pist) så finner man snabbtdetaljerade ritningar och steg för steg beskrivningar. För det är enkla konstruktioner med enkla delar, i många fall kan man köpa de flesta delarna över disk på en välsorterad järnhandel. Några kan man behöva beställa från en mekanisk verkstad.

Dessa rattlare är oändligt mycket lättare för vilken halvidiot som helst att få till än de 3D utskrivna saker som skapade moralpanik förra året... Just att det är enkla konstruktioner gör att de varit populära i olika konfliktområden, t.ex. har det gjorts en mängd beslag av motsvarande vapen på Nord Irland men då kallas de inte rattlare utan "avenger submachine gun", de finns i lite olika varianter men här är ett par:
Ryska exempel finns också, här hittar ni en längre tidningsartikel på det temat.

Att jag tar upp detta beror såklart på att Folk och försvar avslutades härom dagen. Under en av sessionerna svarade chefen för rikspolisstyrelsen på frågor. Pistolskytteförbundets ordförande Mike Winnerstig frågade rakt ut om polisen hade ett uppdrag att minska mängden legala vapen och hänvisade till västra götalandspolisens restriktiva hållning i licensgivningsfrågor. Chefens svar var kort och gott "Nej". Sedan snurrade han in sig i frågor om förvaring för att gå över till att det överlag behövs en restriktiv hantering av vapen men själva uppdraget från politikerna var att minska de illegala vapnen. Här finns samtalet, spola 1:36 in i klippet.

Rikskriminalchefen får också en intressant fråga. Den utgick från ett tidigare påstående i debatten, dvs att insmugglingen av vapen till Sverige är liten. Själva frågan handlade om vilka vapen det då var som användes. Svaret var att det var 3 kategorier:
1/ jakt och målskyttevapen. Vilket dock är ovanligt.
2/ hemmabyggen, likt dem jag skriver om tidigare i blogposten. Dessa är också ovanliga (ännu så länge får jag väl tillägga på eget bevåg)
3/ utifrån komna vapen. Här är paradoxen att det inte förs in så mycket vapen utan att det i de flesta vapen rör sig om vapen som funnits i landet ett tag. En slags mobförråd för gangstrar kan man säga. Vapen hämtas när de behövs och läggs tillbaka när de inte behövs.
Här finns samtalet, spola 0:36 in i klippet. Själva poängen är att det inte ger någon effekt på illegalt användande av skjutvapen om man skärper reglerna för legala vapenägare ytterligare.

Det är alltså illegala vapen som polisen skall ägna sin största uppmärksamhet, såväl insmugglade som dessa allt för lätt tillverkade rattlare, inte legala vapen oavsett om det rör sig om enhandsvapen för sportskytte eller tvåhandsvapen för jakt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar