Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

torsdag 23 januari 2014

Ett tyskt "projekt varg"

"Projekt varg" var något som SNF drev på 1970-talet. Det hela handlade om att man ville återetablera den utrotade svenska vargstammen. Eller ja, helt utrotad var den inte, länge fanns det kvar en varghane i Sareks nationalpark. Hela projektet beskrivs i en skrift som iom internet gjorts lätt tillgänglig. Det florerar idag en hel del rykten kring detta. Att vargen återkom ganska långt ner i Sverige är något som förbryllar. På den tiden rörde sig folk mer i skog och mark än idag, avfolkningen av landsbygden hade inte gått så långt som idag och skogsbruket bedrevs fortfarande manuellt. Att en grupp vargar då skulle kunna passera ner genom Sverige för att dyka upp i dagens vargbälte är en aning märkligt. Många vill därför tolka det som att "projekt varg" faktiskt genomfördes. Att SNF, eventuellt med stöd från Naturvårdsverket, faktiskt satte ut vargar i den svenska naturen i lönndom.

Jag har hittills betraktat "projekt varg" som en kuriositet, och ansett att det hela har varit inte så lite konspirationsteoretiskt. Men nu har jag fått anledning att fundera lite över detta. Det har dykt upp nya fakta. I och för sig inte från Sverige men väl av relevans. Det visar sig att fenomenet illegal utplantering av stora rovdjur faktiskt går att belägga vilket gör att teorierna om "projekt varg" bör tas på allvar.

I Tyskland, på gränsen till Polen kontrollerades för ett tag sedan en lastbil, Det visade sig att den innehöll såväl vargar som lodjur för utplantering. Såhär skriver Jakt & Jägare:
En lastbil med vargar och lodjur från Polen stoppades vid den tyska gränsen. En tjänsteman vid den tyska förbundspolisen har bekräftat händelsen.
Polisens uppgiftslämnare vill inte uppge ytterligare detaljer om rovdjurstransporten eftersom det kan försvåra utredningen.
Ursprungskällan hittar ni HÄR.

Är du nyfiken på "projekt varg" så kan du läsa rapporten HÄR eller HÄR.
Mer information och teorier kring "projekt varg" finner ni hos Kolar´n, Infocentrum, Janmilld,
Bilden ovan är lånad från Infocentrum som rotat fram en artikel i ficklektyr som handlar om en snubbe som födde upp vargar för utplantering i Sverige. Nu fick han lite problem med rymningar och att vargarna gav sig på och bet människor så det rann ut i sanden...

1 kommentar:

 1. Ja det var ju mycket rykten i Värmland, om (tyska) bilar med släp som släppte ut varg.
  Och så en massa forskare som förklarade hur ofarliga vargar är.
  Jag hörde för övrigt samma från SVI när jag ringde och frågade om dvärgbandmask: "Det är bara unga och sjuka som drabbas" hm ett uttalande hämtat från Aschwitz?

  Då för den tveksamma kunde man läsa:
  Elis Pålssons översättningar: http://www.vargfakta.se/wp-content/uploads/2011/08/Pavlov_vargens-naringssok_palsson-2003.pdf


  SvaraRadera