Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

tisdag 7 januari 2014

Den vanligaste tjuvjakten...

...är inte den det talas mest om. Det är tjuvjakt på matvilt som är absolut vanligast, även om det är tjuvjakt på stora rovdjur som får rubrikerna och uppmärksamheten. Härom dagen kunde man läsa följande i Trollhättans tidnng / Elfsborgs Läns Allehanda (tt-ela):
En fastighetsägare söder om Koberg anmälde på söndagen att någon bedrivit jakt på hans marker, utan tillåtelse.
Enligt polisen har fastighetsägaren hittat blodspår och vad som verkar vara en skottplats på markerna. Och då inte fastighetsägaren själv har jagat på markerna och ingen annan har tillåtelse att göra det har en anmälan om jaktbrott skrivits.
Fastighetsägaren har till polisen uppgett att han tror att ett vildsvin blivit skadeskjutet och att den skadade grisen sedan gett sig av. Men inget skadeskjutet vilt har påträffats, varför polisen inte kan bekräfta markägarens teori.
Natten mellan juldagen och annandagen greps en dansk jägare med en tjuvskjuten dovhjort i bagaget nere i Ystad. Svensk Jakt skriver:
– Vi har en person anhållen för två grova jaktbrott, bekräftar Hasse Persson vid Ystadspolisen.
Mannen ska ha varit synlig på flera märkliga ställen runt om i sydöstra Skåne. Han är även misstänkt för att i mitten av november ha skjutit en kronhjort på ungefär samma ställe, Hjularöds gods i Harlösa, södra delen av Eslövs kommun.
– Han kör runt på nätterna och skjuter hjortar där han inte har jakträtt. Han är även misstänkt för ytterligare jaktbrott på Österlen, men dem har vi inte hunnit delge honom misstanke om ännu, säger Hasse Persson.
Dansken var lite avvikande, han var enligt uppgift ute efter trofeerna och inte köttet! Trofejakt nattetid på annans mark har setts tidigare i Skåne.

Under hösten kunde vi också läsa  om tjuvskjutna kronhjortar i Sörmland. Då bedrivs jakten synnnerligen hänsynslöst. Gärningsmännen (väljer det ordet, för den som gör såhär är inte en jägare i själ och hjärta) skjuter med finkalibrigt vapen (22LR) från bil. Syftet är att genom huvudskott få djuret att falla på plats, eftersök vid skadeskjutning görs naturligtvis inte. I slutet av maj greps för övrigt fyra personer för just denna typ av verksamhet i just Sörmland, de stod vid vägen med en nyskjuten hind som de höll på att ta hand om. Djuret sköts antagligen från bilen.

En snabb genomgång direkt ur minnet gav alltså flera aktuella fall där man till och med gripit människor på bar gärning. Detta torde bara vara toppen på ett isberg. Jag kan tänka mig att många liknande brott aldrig anmäls. Men till skillnad från många anmälda jaktbrott avseende stora rovdjur så är det min bestämda åsikt att en större andel av anmälningarna avseende matvilt faktiskt är reeella brott. För rovdjur är det människors okunnighet som gör att allt ifrån katter till slaktrester av älg i anmälningar och media är jaktbrott. Och då kommer dem in i statistiken och missvrider den på ett olyckligt sätt. Nu skall ingen tro att jag viftar bort problemet med illegal jakt på varg, absolut inte. Snarare är det så att jag vill att korrekta data används i diskussionen. Och att utgå från antalet anmälningar ger oss inte korrekta data vilket jag framfört tidigare (t.ex. här och här).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar