Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 15 januari 2014

Besviken

För ett par timmar sedan kom nyheten att 2014 års vargjakt inhiberas av förvaltningsrätten. Det gör mig besviken. Inte på politikerna, de har faktiskt i all väsentlighet arbetat för att vi skall få förvalta även våra vargar som nu har gynnsam bevarandestatus med hög marginal. Snarare är jag gruvligt besviken på våra myndigheter som inte är sin uppgift tillräcklig. Naturvårdsverket har helt enkelt inte visat tillräcklig kompetens för att utföra sin uppgift på ett rättsligt hållbart sätt. Hade NVV agerat tillräckligt kompetent hade det inte funnits någon grund för överklagan. I dagsläget tolkar dessvärre förvaltningsrätten som att det gör det. Trots att det är ett oomkullrunkerligt faktum att vargen internationellt inte är hotad och att vargen i sverige har gynnsam bevarandestatus.

Läs mer på: Svensk jakt, Svensk Jakt 2, Jakt & Jägare, Jaktjournalen, Aftonbladet, DN

Skadegladast är SNFs Mikael Karlsson:
– Bra. Jättebra. Vi är mycket nöjda med rättens beslut, säger Naturskyddsföreningens ordförande, Mikael Karlsson.
– Vi räknade med att det skulle bli så här, eftersom beslutet att stoppa fjolårets jakt fortfarande är under rättslig behandling.
Moderate riksdagspolitikern Bengt-Anders Johansson:
– Dagens beslut är ett inhibitionsbeslut, i avvaktan på ärendets slutliga avgörande. Jag utgår från att förvaltningsrätten i den slutliga bedömningen tar hänsyn till riksdagens beslut om att vi nu har gynnsam bevarandestatus för varg, och att Naturvårdsverkets beslut om licensjakt därför kan verkställas, säger Bengt-Anders Johansson.
Kanske. Men hinner förvaltningsrätten ta ställning innan tiden för jakten gått ut? Och vad händer om det beslutet överklagas?

Varför måste allt göras i sista sekund? Hade beslut om vargjakt fattats i oktober skulle överklagandetiden gått ut i november och det juridiska potentiellt sett hunnit behandlas innan jakttiden var över...

3 kommentarer:

 1. Rådman Haike Degenkolbe, en av domarna i Förvaltningsrätten, föreslog inför förra årets försök med urvalsjakt att man skulle skjuta på vargar med paintballgevär, så att det framgår vilka vargar som sedan får skjutas vid jakt.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag minns detta. Synnerligen bisarr känsla när jag läste det. Ingen, varken de som till varje pris vill ha så mycket varg som möjligt eller de som vill ha nolltolerans mot varg tog nog det på allvar även om ena parten jublade åt utfallet...

   Radera
 2. Angående förvaltningsrättens uttalande, när jag hörde det första gången trodde jag givetvis att det var ett felplacerat aprilskämt, men maktens män och kvinnor skämtar tydligen inte.

  SvaraRadera