Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

fredag 15 november 2013

Tips på kopierad jaktprylsdesign önskas!

Jag söker tips på svenska företag inom jaktsegmentet som antingen fått sina prylar kopierade eller som säljer kopierade prylar märkta med eget namn. Eftersom jag är lite extra intresserad av jaktknivar så är det sådana tips jag är mest intresserad av men självklart tar jag andra tips i beaktande med.

Jag är intresserad av så uppenbara kopior som möjligt. Jag vill att skillnaden mellan kopia och original skall vara så gott som obefintlig. I det perspektivet tycker jag att diskussionen om Fällkniven med sin F1 kopierat Cold Steels Master Hunter är intressant, men här är skillnaderna vid ett påseende så stora att jag tycker att beskyllningarna är orättvisa. På bilden nedan är en Master Hunter placerad invid en F1, vissa likheter men stora skillnader såväl i fråga om blad som skaft. Skillnaderna är i detta fall så stora att det i mina ögon inte är frågan om kopiering, på sin höjd är det en fråga om inspiration:
 Lite av vad jag skrivit om förut:

Svara gärna med en kommentar, vill du inte att jag lägger ut den så gör jag inte det! Mail går också bra, men jag är inte så bra på att kolla den som jag hade ambitionen att vara.

För övrigt är jag nyfiken på om ni tycker att detta designältande är intressant eller om det bara är tjatigt och gnälligt.

Den som tycker att sådana här frågor är intressanta kan ju t.ex. kika vidare på Svensk Forms oppinionsnämnd.
Svensk Forms Opinionsnämnd utgör ett opartiskt sakkunnigorgan inom Föreningen Svensk Form och har till uppgift att yttra sig angående upphovsrättsligt skydd för brukskonst. Med brukskonst menas nyttoföremål som upphovsrättsligt kan skyddas som konstnärliga verk. Det kan exempelvis vara alster som är ett resultat av industriell design, konsthantverk, hantverk eller hemslöjd.
Opinionsnämnden, som består av både jurister och designer, har även till uppgift att avge yttrande om efterbildning (plagiering) skett av ett upphovsrättsligt skyddat alster av brukskonst samt om en viss åtgärd strider mot god affärssed eller konstnärlig hederskodex.
Intressanta ord i sammanhanget är god affärssed och konstnärlig hederskodex vilket mycket väl kan vara betydligt hårdare än vad lagen tillåter. En intressant uppsats i juridik som handlar om plagiering hittar ni här. I uppsatsen tas bland annat en dom i Högsta Domstolen upp, där uttalas det att det från samhällssynpunkt finns starka skäl att söka hindra allt allt för långtgående efterbildningstendenser och i stället söka uppmuntra kompetenta och seriösa formgivarinsatser. Domstolen konstaterade att originellt och självständigt skapade föremål som fått en individuell formgivning skall kunna komma i åtnjutande av upphovsrättsligt skydd.
Med andra ord, samhället vill inte att allt för uppenbar kopiering skall förekomma. Det intressanta är att upphovsrätt skapas i samma ögonblick ett föremål blir till, det behövs alltså ingen registrering. Däremot krävs det att föremålet har "verkshöjd" dvs en viss särprägel genom självständighet och originalitet. Huruvida Fällkniven F1, Buck Vanguard, SOG desert dagger samt Buck zipper uppfyller dessa krav kan såklart diskuteras. Men jag anser i alla fall att den direkta form av kopiering som det i de diskuterade fallen varit fråga om är oetisk.

2 kommentarer:

 1. En intressant grej är att även cold steel har kopierat sin beskärda del. Deras http://www.coldsteel-uk.com/store/Finn-Bear.html
  och speciellt deras cold steel sisu http://www.bladecenter.com/images/products/description/CS60SSa.jpg är ju så gott som identiska med Tapio Wirkkalas klassiska design http://nordiskaknivar.wordpress.com/tag/hackman-puukko/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah! Stort tack! Den kände jag inte till. Bra exempel.

   Där var det inte mycket som skilde, möjligen en aningens skillnad i slipfasens höjd.

   Den intressanta diskussionen är väl hur nära man kan lägga sig utan att det är frågan om plagiat. Sedan har vi den andra diskussionen, den som är mer än lovligt aktuell idag. Diskussionen som handlar om hur man i Kina direktkopierar olika knivar och sedan på beställning sätter andra namn på dem... Och i några fall faktiskt påstår att det är frågan om egen design och japansk specialstål när det i 99 fall av 100 är 440a eller 440c.

   Radera