Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 6 november 2013

Svensken växer - på bredden

Ekot refererade under morgonen till Metro som gjort en sammanställning av uppgifter från SCB och Statens Folkhälsoinstitut. Metros sammanställning visar tydligt hur den svenska befolkningen snabbt ökar i vikt. Svensken väger i genomsnitt 4,9 kg mer idag än för 25 år sedan!

Lite siffror som Metro lyfter fram:
Förändringar i medelvikt och BMI
Siffrorna gäller svenskar över 16 års ålder.
1988/89:
Medelvikt män: 77,5
Medelvikt kvinnor: 63,3
Medelvikt totalt: 70,3
BMI män: 24,4
BMI kvinnor: 23,3
BMI totalt: 23,9
2010/11:
Medelvikt män: 82,9 (+5,4 kg)
Medelvikt kvinnor: 67,4 (+4,1 kg)
Medelvikt totalt: 75,2 (+4,9 kg)
BMI män: 25,8 (+1,4)
BMI kvinnor: 24,5 (+1,2)
BMI totalt: 25,1 (+1,2)
Givetvis kan jag inte låta bli att jämföra med mig själv eftersom jag har aktuella siffror, faktiskt från i måndags.....
Vikt: 74 kg
BMI: 21,9
Några saker lyfts fram som orsaker till den stora förändringen i Sverige:
  1. Stillasittande livsstil
  2. Kaloriintag
För punkt 1 är TV, datorer och media som stillasittande intresse är givetvis en kraftigt bidragande orsak. I slutet av 1980-talet hade de flesta fortfarande bara två TV-kanaler, internet var okänt.... Nu är medieutbudet oändligt mycket större, dessutom mobilt och inte bundet till klockslag på samma sätt som förr. Idag kan man konsumera film och TV-serier dygnet runt. På 1980-talet sändes TV inte ens halva dygnet.... Den enklaste datorn kostade ett par månadslöner, TV-apparater likaså.

För punkt 2 är tillgången på tomma kalorier och snabbmat givetvis en orsak. På 1980-talet (för övrigt när jag jobbade som butiksbiträde) var lösgodis ovanligt och de största chipspåsarna var på 200 g. Jag väljer att utveckla fenomenet godis en sula. Idag finns det lösgodis i stora lass över allt och det är svårt att hitta chipspåsar mindre än 200 gram. På 30 år har godiskonsumtionen fördubblats och ligger nu på inte mindre än 17,8 kg per person och år. Plockgodisets marknadsandel av godisförsäljningen har ökat från i princip 0% i början av 1980-talet till ungefär 40% idag. Vi kan alltså se att ökningen i godiskonsumtion i Sverige de senaste 30 åren i princip helt utgörs av etableringen av smågodisförsäljning. För skojs skull lägger jag med en graf över svenskens chipskonsumtion:
Yngre människor konsumerar alltså mer chips och det är inte ovanligt med folk som äter chips flera gånger i veckan. Behöver jag nämna hur nyttigt chips inte är?

Givetvis finns det de som tycker att staten inte skall lägga sig i vad medborgarna äter (t.ex. uttrycks detta i senaste Jakt & Jägare avseende viltkött och bly). Jag är av avvikande åsikt. Jag tycker att t.ex. produkter med socker borde punktbeskattas. För effekten av vad medborgarna stoppar i sig drabbar mina skattepengar i form av konsumtionsrelaterade välfärdssjukdomar (som diabetes och fetma) .

Jag låter Carter The Unstopable Sex-Machine beskriva det hela i mustiga ordalag:

5 kommentarer:

  1. Koll länken och jämför med järnhalterna man funnit Helgeå med tillflöden....
    Om älgen dör så är det inresa konstigt, då idisslare inte klarar så höga järnhalterna i vattnet då våmfloran dör....

    http://www.skanskan.se/article/20080516/NYHETER/735566991/-/det-ar-fa-som-vet-att-mycket-jarn-i-vatten-ar-farligt

    SvaraRadera
  2. Bra inlägg.....vart är vi på väg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag återkommer ständigt i tanken till Mr Creosot i Meningen med livet....

      Radera
  3. Problemet är att Livsmedelsverket har så svårt att förstå vad som är onyttigt och vad som är nyttigt. Ska vi då punktbeskatta sk onyttig mat utifrån vad Livsmedelsverket anser så riskerar vi att hamna riktigt fel. I övrigt håller jag med dig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är helt riktigt. Det var inte länge sedan det talades om att punktbeskatta fett om jag inte missminner mig.

      Radera