Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

onsdag 20 november 2013

Riktigt illegala fällor hittade i Bohuslän

Härom dagen skrev jag om APU (Anti Poaching Unit) som än en gång ropat varg, dvs de har påkallat rikslarm för att de hittat omärkta rävfällor i värmland. Kanske är fällorna korrekt märkta men att APU inte sett det, eller så kanske APU slitit bort märkningen för att djävlas med jägare. Beteendet är systematiskt, detär absolut inte första gången APU slår på stora medietrumman när de råkat hitta helt lagliga rävfällor. En jägare berättar för Svensk Jakt vad den utredande polisen sade:
– Polismannen hade klämt in fallet mellan två mordfall, och beklagade dröjsmålet. Han suckade över detta onödiga slösande med polisens tid och resurser, berättar Stockholmsjägaren.
Så medan APU ägnar tid och kraft åt att slösa polisresurser och mediauppmärksamhet på för sammanhanget tämligen ointressanta rävfällor hittar och anmäler jägare illegala fällor som är allvarliga på riktigt. I Brasta i Bohuslän har ett jaktlag funnit strypsnaror som är placerade så att de antagligen är avsedda för rådjur.
Det handlar om så kallade strypsnaror för rådjur och en polisanmälan om misstänkt jaktbrott har gjorts. Tage Samuelsson är jägare och var den som hittade snarorna. Något som han är mycket upprörd över.
– Det är bedrövligt att vuxna människor sätter ut snaror på det här sättet, säger Tage Samuelsson.
Efter att polisen i Lysekil fick reda på att fällorna hade hittats har man nu gjort en anmälan om misstänkt jaktbrott och de två fällorna är nu beslagtagna.
Fällorna är konstruerade som en strypsnara och har suttit utplacerade vid viltstigar i Brastad i Lysekil. Tanken är att rådjuren ska gå in med huvudet i snaran för att sen strypas långsamt till döds. Tage Samuelsson tror att det finns många fler fällor och nästa gång kan konsekvenserna bli mycket mer allvarliga menar han.
– Nästa gång kan det fastna hundar, katter eller till och med lekande småbarn, säger Tage Samuelsson
Lyssna på inslaget här.

Jag har också hittat strypsnaror, men det var för sisådär 20 år sedan uppe i en rasbrant i ett fjällmassiv i Arjeplogsfjällen, skulle tro att det var lodjur som någon ville bli av med..... Men frågan är om APU skulle känna igen eller ens hitta en sådan fälla, de är helt fixerade vid att riva upp himmel och jord kring varje 3-4 m lång typgodkänd rävfälla de ramlar på. Hade de haft ett uns källkritik i sin verksamhet hade de struntat i de typgodkända fällorna, för de kan man snabbt lära sig hur de ser ut. Hade de velat göra skillnad så finns det andra, värre, konstruktioner att fokusera på. Men nu vill de uppenbarligen hellre störa jägarna än göra skillnad för rovdjuren.

Tillägg:
Jakt & Jägares nätupplaga rapporterar att det till och med hittats rådjur i en av snarorna. Detta med hänvisning till en artikel i Bohuslänningen som jag inte kommer åt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar