Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

torsdag 14 november 2013

Olika personer olika straff och om prioriteringar

En jurist vänder sig mot vapenutredningens förslag och prioriteringar i en debattartikel i Kristianstadsbladet härom dagen. Hon skriver bland annat följande vilket jag enträget hävdat sedan vapenutredningen presenterades i vintras:
Skärpta straff för grova vapenbrott är bra. Men vi måste framför allt arbeta med att minska inflödet av illegala vapen över Sveriges gränser. Det gör vi främst genom att förstärka Tullverkets resurser och med myndighets- överskridande underrättelsearbete – inte genom att förbjuda sportskyttegrenar.
Ja, tullen. Den har saker att ta tag i. Och man kan ju fundera på vilken smuggling som vilka resurser bör läggas på.

Härom dagen fattade ansvarsnämnden på RPS beslut om straff för den polis som glömde sitt tjänstevapen på Obamas hotell när den amerikanske presidenten hälsade på härom sistens:
”Felet kan inte betraktas som ringa”, skriver Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd i sitt beslut och menar att händelsen är allvarlig eftersom vapnet kunnat hamnat i orätta händer. Straffet blir 25 procents löneavdrag i fem dagar.
1,25 dagslöner, det blev straffet för en polis som glömmer sitt synnerligen farliga enhandsvapen (brottsstatistiskt sett) på en offentlig toalett i en tätbefolkad stad. Jägaren som glömde sin brottsstatistiskt ointressanta bössa i den obefolkade delen av Jönköpings län fick böta 9000 kr. En annan som glömde sitt hagelgevär i skogen i Gästrikland förlorade licensen helt, men fick behålla den efter att han överklagade. Räknar man lite på det hela så ser man att polisen fick betala sisådär 1200-1500 kr för sin försumlighet. För att tappa bort ett vapen som vapenutredningen betraktar som allt för farligt för allmänheten, medan de brottsointressanta jaktvapnen renderar mångdubbla bötesbelopp alternativt indragna licenser. Är det rimligt? Står förseelsen i proportion till straffet?

Hur som helst. Är ni i Stockholm den 11 januari och tycker att dessa problem är viktiga så kan du delta i en planerad protest mot RPS godtycke och vapenutredningens förslag. Såhär beskrivs protesten:
Vi måste samla oss till en gemensam aktion mot vapenutredningen som kommer att förstöra så mycket för oss i Skyttesverige. Vi legala skyttar och jägare ska inte behöva utsättas för myndigheternas godtycke.
Mer information om protesten hittar du på Facebook...

Läs mer:
Jag skrev om den glömda pistolen här.
Mitt remissvar på vapenutredningen.
Gangstrarnas vapen är illegala hela vägen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar