Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

fredag 22 november 2013

Gemensamma eller särskilda intressen? Jakten och friluftslivet.

Boken på bilden fick jag när jag disputerade för bortåt tio år sedan. Den är intressant. Inte minst i fråga om vad man från Skid- och Friluftsfrämjandet såg som aktivt uteliv, 1964. Kikar man på innehållet så läggs stor vikt vid orientering, men det är ju en fråga om säkerhet i en tid då vare sig gps eller mobiltelefon fanns. Där finns kapitel om packning, om skidåkning, om kläder, om laviner och mycket annat. En liten del av ett av de 20 kapitlen handlar om fiske. Men nu närmar vi oss det mest intressanta, inte mindre än tre kapitel handlar om jakt och fångst! Så skulle inte en modern bok i ämnet struktureras. Absolut inte. Jakten är inte riktigt något som man från friluftsfrämjandet befattar sig med längre. Deras dropmeny över aktiviteter ser ut såhär:
Friluftsfrämjandet sysslar alltså inte med att bruka naturen utan att titta på den och uppleva den genom att vara i den. Men att jaga, fiska, plocka svamp eller bär är inte riktigt vad man sysslar med längre.

Friluftsfrämjandet bidrar alltså till att jakt (och fiske) inte är något allmänintresse utan ett särintresse. Och jag förstå absolut inte varför...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar