Med en vorsteh och ett fullt vapenskåp är man glad alla veckans dagar!

måndag 4 november 2013

Att identifiera rätt problem 2

Det där med att identifiera rätt problem är inte alltid så lätt. Jag skrev för  ett tag sedan om Cecilia Malmströms oro över 3D printrar när andra typer av hemmagjorda vapen är betydligt värre, om ni följer denna länk kan ni läsa om en fullt fungerande  "Zip gun" som några ungdommar tillverkat av ungefär det man brukar ha hemma. Och på i princip ingen tid alls. Andra former av icke fabriksbaserad tillverkning av vapen är vanlig i många delar av världen, inge minst forna Jugoslavien. Eller för den delen Pakistan.

Cecilia Malmström och för den delen den svenska vapenutredningen från i vintras resonerar utifrån att man genom att inskränka möjligheterna för legalt vapeninnehav kommer att minska mängden illegala vapen. Jag och flera med mig är skeptiska. I mitt remissvar på vapenutredningen skrev jag bland annat:
Insmuggling av illegala vapen måste stoppas. Den absoluta majoriteten av de vapen som används i illegala sammanhang är insmugglade från annat land, enligt BRÅ är ursprunget Balkan. Om de mellanlagrats i Sverige eller kommer kontinuerligt är irrelevant, det är ytterligare införsel som måste stoppas och det kräver ett ökat gränsskydd och tull, tullens bemanning måste utökas inte minskas som skett under de senaste åren.
Debatten har nu svängt över och under de senaste dagarna har vi fått flera exempel på hur rätt jag hade i denna del av mitt remissvar. Den 2 november hade SvD ett intressant reportage om hur underbemannad tullen i Skåne är:
Under årets tre första kvartal sköts 41 människor till döds i Sverige, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet. Till detta räknas 154 mord- eller dråpförsök med skjutvapen. Enligt Tullverkets statistik gjordes 75 procent av alla vapenbeslag under första halvåret 2012 vid Öresundsbron och hamnarna i Malmöområdet. Samtidigt har Tullverket skurit ned på antalet tullinspektörer i Skåne och Blekinge. På nyårsdagen 2008 fanns 269 inspektörer, i dag har siffran minskat till 198. Bantningen har gjort det enklare att föra in illegala vapen, narkotika och smuggelsprit, enligt tvåtullinspektörer i Skåne-Blekinge som SvD har pratat med. Ett interndokument som SvD har läst visar att ledningen planerar en ytterligare minskning till 194 personer vid årsskiftet. 
Men det hela är faktiskt ännu värre:
Situationen ställdes på sin spets under ett antal nätter i juni och juli i år, enligt SvD:s källor. Under flera dagar i veckan fanns inte en enda tullinspektör i yttre tjänst i hela Skåne-Blekinge. 
Och skulle det nu råka finnas några i yttre tjänst så skall de täcka in många platser:
Halveringen har inneburit att tullinspektörerna nu koncentrerar närvaron vid Öresundsbron och hamnen i Helsingborg – och att det, enligt Tull-Kust, nattetid ofta inte finns några tullinspektörer alls vid hamnarna i Karlskrona, Karlshamn, Ystad, och på Skurups flygplats. 
– Busarna vet ju detta. Det är lätt att titta var vi är någonstans. Vi försöker vara flexibla, men du kan ju tänka dig själv, när fyra–fem tjänstemän ska täcka hela Skåne en natt. Det är en omöjlighet, säger en tjänsteman.
Han förklarar att det är nästan riskfritt att ta in ett vapen i Sverige.
– Blir du tagen har du maximal otur, säger han.
Det är så man häpnar. Jag skulle faktiskt inte ha något emot att skippa jobbskatteavdragen om vi fick behålla en del av de grundläggande samhällsfunktioner som bekostar dessa skattesänkningar. Inte minst nedskärningar i offentlig sektor dit tullen givetvis räknas. Är det därför man skall skärpa reglerna för legalt vapeninnehav. För att man skurit ner på tullen?

Kommunpolitikerna i Göteborg och Malmö reagerar såklart på detta. Reaktionerna återgavs i gårdagens SvD:
När SvD talar med Anneli Hulthén på lördagen har det skett två skjutningar de senaste 48 timmarna i rikets andra stad.
– Det kan finnas en ocean av vapen. Det skrämmer mig att så många är beredda att skaffa sig vapen eller använda vapen.
Hon betonar att det är viktigt att Tullverket får mer resurser och att också regeringen och justitieminister Beatrice Ask går till verket och inte bara pratar.
– Det räcker inte med att bara diskutera gängkriminalitet, ökad segregation och andra bakomliggande faktorer. Det gäller också att agera förebyggande och vara uppmärksam på vad som brister, säger Anneli Hulthén.
Alla med något mellan öronen instämmer i malmöpolitikernas påpekande:
– Tullen har ett oerhört viktigt uppdrag. Gränsskyddet måste vara heltäckande. Om allt fler får tillgång till illegala vapen skapas ett samhällsproblem som är otroligt mycket mer kostsamt än om man tillför nödvändiga resurser till Tullverket, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Det tål att upprepas:
Om allt fler får tillgång till illegala vapen skapas ett samhällsproblem som är otroligt mycket mer kostsamt än om man tillför nödvändiga resurser till Tullverket
Det är faktiskt blad annat där problemet ligger. Inte i att seriösa sportskyttar och jägare har tillgång till vapen - eller snarare nödvändiga redskap för att utöva sin hobby eller livsstil. En livsstil som faktiskt är ekonomiskt lönsam för samhället genom att människor som är aktiva på fritiden belastar sjukvården i betydligt lägre grad än övriga samhällsmedborgare.

Tillägg: Veckans brott tar upp 3D printade vapen, följ länken och gå 48 minuter in i programmet.

4 kommentarer:

 1. Det som är självklart för en vanlig människa är inte självklart för en politiker (inte en vanlig människa)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såväl tull/Schengenfrågan som vapenfrågan är ju laddade med rätt mycket politisk prestige vid det här laget och då är det kanske inte så lätt att göra en pudel.

   Radera
 2. Hmm...
  Det har väl alltid gått att fixa illegala vapen...
  Det som är problemet idag är att allt fler vill ha vapen!
  Så det är ett problem som inte går att lösa med lagar utan med politik och ekonomi!
  Men det är ju svårare än några små ingrepp i vapenlagarna...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Benägenheten att använda de illegala vapen som finns verkar ju av allt att döma ha ökat även om medias rapportering gör att vi antagligen får en lite sned bild av det hela.
   Polisen rapporterade själva för ett tag sedan att den totala dödligheten orsakad av annan människa sjunkit och att användandet av skjutvapen förändrats. Tidigare var det något vanligare att vapnen användes vid tragedier inom familjer nu är det illegala vapen som används mellan olika kriminella element.
   Men som sagt, vapenlagen är inte rätt redskap att komma till rätta med den problematiken.

   Radera